Jak wybrać grill elektryczny do grillowania w zimie? Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
poniedziałek, 19 listopada 2018 11:12

Jak wybrać grill elektryczny do grillowania w zimie?

Koniec sezonu grillowego to nie powód, by przestać grillować. Wystarczy sprytnie zmienić miejsce organizowanych przyjęć, by cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi ulubionych potraw dłużej. Jeśli jeszcze nie masz w domu grilla elektrycznego, podpowiemy Ci, jak go wybrać!

 

Jeden grill – różne rodzaje

Grill grillowi nierówny. Choć wszystkie urządzenia określane terminem „grill elektryczny” łączy sposób zasilania – prądem z sieci – różni je sposób przygotowywania posiłków. To z kolei sprawia, że inny model sprawdzi się do robienia tostów i sandwichy, inny będzie lepszy do szaszłyków i faszerowanych mięs. Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje, by znaleźć najlepszy dla siebie!

Grill z rusztem dla miłośników klasyki

Jeśli nieufnym wzrokiem spoglądasz na urządzenia, których budowy nie znasz, a do tego niechętnie korzystasz w nowych rozwiązań, jeśli stare Cię nie zawiodły, grill elektryczny z rusztem może być rozwiązaniem dla Ciebie. Grilluje się na nim w analogiczny sposób do korzystania z grilla węglowego. Pozwala to również podtrzymać tradycyjną grillową atmosferę.

Pod rusztem w tym grillu elektrycznym znajduje się grzałka. To na nią podczas przygotowywania dań skapuje tłuszcz. Kiedy wystygnie, wymaga gruntownego mycia. Można też skorzystać z aluminiowych podkładek – zupełnie jak na grillu węglowym.

Grill z płytą, gdy zapraszasz wielu gości

Grille z gładką płytą pozwalają na ugoszczenie wielu osób. Mieści się na nich wiele potraw naraz, a wszystkie dochodzą w tym samym czasie. Produkty przywierają do powierzchni, więc grillują się równomiernie i szybko. Powłoka najczęściej jest teflonowa, ale może zdarzyć się także ceramiczna.

Taki grill jest łatwy do oczyszczenia, ponieważ podczas pracy tłuszcz wydobywający się z dań spływa rynienką do specjalnego zbiornika, a płyta jest nieprzywieralna – wystarczy ją przetrzeć.

Grill stołowy – dla singla, rodziny i na imprezę

Najpopularniejszym rodzajem grilla elektrycznego jest stołowy. Niewielkie i kompaktowe urządzenie mieści się na blacie kuchennym i stole. Pozwala na rozłożenie (w przypadku imprezy) oraz przyrządzanie dań typu sandwiche (można ścisnąć produkty jak w sandwicherze).

Tu także tłuszcz spływa rynienką do odrębnego pojemniczka. Płyty z obu stron można wyjąć i umyć pod wodą – należy poczekać, aż wystygną. Ponieważ mają karbowaną powierzchnię, czasem może się do nich coś przyczepić. Resztki bez trudu usuniesz gąbeczką.

Nowoczesny grill raclette dla miłośników szwajcarskiej tradycji

Chcesz robić furorę na imprezie? Wybierz grill elektryczny typu raclette! Ten nowoczesny model pozwala na przyrządzanie dań w „łopatkach”. Ich głównych składnikiem jest ser żółty, jednak można wykonać także wersję wegańską. Wybór dodatków jest dowolny. Można zrobić zapiekankę mięsną, warzywną, mieszaną, a nawet wzbogaconą o owoce, np. ananasy.

Na górze grilla raclette zazwyczaj pojawia się dodatkowa płyta, na której można przyrządzać mięso czy inne produkty w tradycyjny sposób. Jest to urządzenie o wielu funkcjach i można z niego korzystać dokładnie tak, jak się lubi. To świetnie rozwiązanie w przypadku imprezy przygotowywanej dla wielu gości: urodzin, karnawału, sylwestra.

Poprawiony: poniedziałek, 19 listopada 2018 11:25