Nie taki szpinak straszny, jak go... przyrządzą Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 15 listopada 2018 09:04

Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą

Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Mimo to, wielu z nas broni się przed tym dobroczynnym warzywem, pamiętając z dzieciństwa charakterystyczną szpinakowo-jajeczną breję. Marka Delecta udowadnia, że szpinak można nie tylko odczarować, ale wręcz się w nim rozsmakować!

Szpinak ze względu na dużą ilość potasu jest zalecany osobom z nadciśnieniem. Po jego liście powinny również sięgać osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, 100 g posiada zaledwie 23 kcal. Zawarte w nim tylakoidy dodatkowo przedłużają uczucie sytości (nawet do 2 godzin po spożytym posiłku) . O wykorzystywaniu tego warzywa w swojej kuchni nie powinny również zapominać kobiety w ciąży: to bowiem naturalne źródło kwasu foliowego. Szpinak można wykorzystać podczas przygotowywania makaronu, sałatki, pizzy, tarty, a nawet... słodkich ciast. Zgadza się, ciast.

Tarta ze szpinakiem i fetą

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 100 g zimnej margaryny lub masła
• 1 jajo
Nadzienie:
• 150 g szpinaku mrożonego (liście)
• 135 g sera feta
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 125 g kwaśnej śmietany 18%
• 2 jaja
• 100 g startego żółtego sera
• sól i pieprz do smaku
Rodzinny obiad powinien składać się z produktów nie tylko smacznych, ale i zdrowych. Tarta ze szpinakiem idealnie spełnia oba te warunki.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajko i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Dno i boki formy wykładamy ciastem, a następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. W tym czasie czosnek i cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz rozmrożony szpinak. Całość smażymy około 5 minut. Po zdjęciu szpinaku z dodatkami z ognia dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, rozgniatamy go widelcem i mieszamy całość do połączenia składników. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy jaja i energicznie mieszamy. Do masy dodajemy połowę startego, żółtego sera. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie szpinakowe i zalewamy je śmietanowo-serową masą. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie posypujemy górę tarty resztą startego sera i zapiekamy przez następne 10-15 minut. Kiedy powierzchnia się zarumieni, wyciągamy tartę ze szpinakiem i podajemy na stół.
Tarta to świetna potrawa na rodzinny obiad lub lunch do pracy – szybko, smacznie i sycąco!

Karpatka szpinakowa

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
• 250 ml wody
• 125 g margaryny
• 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
• 350 ml mleka
• 200 g masła lub margaryny
• 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
Dekoracja:
• 2 łyżki cukru pudru
Karpatka szpinakowa to sprytny i bardzo smaczny sposób na odczarowanie szpinaku u osób, które nie mają z nim najlepszym wspomnieć.
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę. Do ostudzeniu masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do tortownic, rozsmarowując na papierze. Całość pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku blendujemy i przepuszczamy przez gazę aby uzyskać 150 ml soku. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem i sokiem szpinakowym. Na wystudzoną, dolną warstwę ciasta wykładamy krem szpinakowy i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Tort leśny mech

Składniki:
Ciasto:
• 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
• 3 jajka
• 1 szklanka cukru trzcinowego
• 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
• 250 g śmietany kremówki 36%
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• skórka otarta z 1 limonki
• 2 łyżeczki soku z limonki
Do ozdoby:
• borówki amerykańskie
Leśny tort sprawdzi się zarówno na urodzinom przyjęciu, jak i każdej, innej imprezie – ze względu na swój kolor, który zawdzięcza właśnie szpinakowi, z pewnością zrobi furrorę.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę. Powoli dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo. Dodajemy rozmrożony szpinak i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy. Dół ciasta kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier. Ponownie mieszamy dokładnie, jednak niezbyt intensywnie. Masę wykładamy na blacie biszkoptu. Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami.
Leśny tort może być też słodkim zwieńczeniem rodzinnej wyprawy do lasu.

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl 

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 15 listopada 2018 09:21