Szybko nie musi oznaczać niezdrowo – mistrzowskie potrawy do przygotowania w 10, 15 i 25 minut - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 06 listopada 2018 19:33

Szybko nie musi oznaczać niezdrowo – mistrzowskie potrawy do przygotowania w 10, 15 i 25 minut

Pierwsze tygodnie szkoły, to dla rodziców czas wyzwań i godzenia kilku różnych czynności w bardzo krótkim czasie. Szkoła, treningi i zajęcia dodatkowe... a w to wszystko należy wpleść np. zaplanowanie listy zakupów i układanie jadłospisu na cały tydzień. Jak zatem przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny, które nie tylko będą bogate w składniki odżywcze, ale także apetyczne i szybkie do przygotowania? Skorzystaj z podpowiedzi dietetyków FC Barcelona i zainspiruj się przepisami na ekspresowe dania do przygotowania w 10, 15 i 25 minut. Czas start!

Sprawne i sprytne planowanie oraz wyszukiwanie ciekawych rozwiązań kulinarnych pozwoli Ci zaoszczędzić czas i przeznaczyć wolne chwile na rodzinne aktywności lub ukochane hobby. Zastanawiasz się jak możesz gotować zdrowo i smacznie, a przy tym nie spędzać w kuchni całego popołudnia? Z pomocą spieszy Beko i FC Barcelona proponując przepisy na zdrowe i pyszne potrawy, które możesz przyrządzić w ekspresowym tempie! Znajdziesz w nich zarówno propozycję przekąski, smaczny obiad czy zdrową kolację. Jak to zrobić? Nic prostszego! Zainspiruj się przepisami dietetyków piłkarskich mistrzów, którzy na co dzień grają w hiszpańskim klubie FC Barcelona i #jedzjakmistrz! Odwiedź stronę internetową beko.pl/jedzjakmistrz i wybierz propozycje idealne dla Twojej rodziny. My proponujemy bananowo – daktylowe smoothie w 10 minut, jagodowo-bananowe naleśniki, które przygotujesz w 15 minut oraz mini kubeczki taco do przygotowania w 25 minut.

 

Do przygotowania bananowo - daktylowego smoothie potrzebujesz:

Składniki:
• 250g mleka
• 4 suszone daktyle
• 1 banan

• 3 migdały
• łyżeczka kakao w proszku
• łyżeczka cynamonu
• pół szklanki kostek lodu
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki połącz w blenderze (np. Beko), dodając najpierw połowę mleka. Blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj drugą połowę mleka. Udekoruj ulubionymi owocami i podawaj. Ta zdrowa i szybka przekąska będzie idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek!
Dla porannych łasuchów proponujemy pyszne i zdrowe, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu naleśniki bananowo – jagodowe, które nie tylko dodadzą energii na cały dzień, ale także sprawią, że każdy domownik rozpocznie go z uśmiechem na ustach. Czego potrzebujesz do tego pysznego i szybkiego śniadania? To proste!

Do przygotowania jagodowo – bananowych naleśników potrzebujesz:

Składniki:
• 60 g jogurtu naturalnego
• 1 dojrzały banan
• 200 g płatków owsianych
• 1 jajko
• 40 g ulubionego mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 40 g jagód
• olej kokosowy lub masło
Połącz jogurt, banana, płatki owsiane, jajko, mleko, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy w blenderze (np. Beko) i blenduj, aż do uzyskania jednolitej masy. Dosyp jagody i całość delikatnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i rozpuść na niej masło lub olej kokosowy, według upodobań. Zanim rozpoczniesz smażenie, upewnij się, że patelnia jest dobrze nagrzana, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste i lepiej upieczone. Wlej ciasto na patelnię, piecz przez około 2-3 minuty, a następnie obróć i piecz aż naleśnik się zarumieni oraz stanie się puszysty. Powtarzaj czynność do momentu zużycia całego ciasta. Całość udekoruj ulubionymi owocami. Podawaj ciepłe!
Po całym dniu wyzwań i niespodzianek zaskocz rodzinę pyszną kolacją przygotowaną zaledwie w 25 minut! Wykorzystując przysmaki polecane przez piłkarzy FC Barcelona przygotuj mini kubeczki taco. Twoja rodzina na pewno je pokocha! Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego!

Do przygotowania mini kubeczków taco potrzebujesz:

Składniki:
• 1 zielonej papryki
• 500 g wołowiny lub mięsa z indyka
• 1 cebula
• 2 pomidory
• 30 g oliwy z oliwek
• szczypta kminku i soli
• 150 g czerwonej fasoli z puszki
• 50 g posiekanej pietruszki
• 25 g posiekanej kolendry
• 150 g sera cheddar
• kilka kromek chleba tostowego
• ulubione przyprawy do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj je oliwą z oliwek. Każdą foremkę wypełnij chlebem tostowym. Piecz przez około 15 minut, aż chleb się zarumieni, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Na średniej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, zieloną paprykę i mięso, połączone składniki smaż przez około 10 minut. Dodaj kminek, sól, pomidory i fasolę, delikatnie mieszając smaż jeszcze przez około 2 minuty. Następnie, gotowym farszem wypełnij chlebowe kubeczki. Całość posyp startym cheddarem oraz odrobiną pietruszki i kolendry. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz

/źródlo - /


Poprawiony: wtorek, 06 listopada 2018 19:52