Mini dania na parze, czyli zdrowo i ze smakiem Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 23 października 2018 08:28

Mini dania na parze, czyli zdrowo i ze smakiem

W ostatnich latach dużą popularność zyskało pieczenie zarówno słodkości jak i wytrawnych dań w ceramicznych kokilkach do babeczek. Czy wiesz, że do ich przygotowania nie jest potrzebny piekarnik? Przekąski w foremkach zrobisz w kilka chwil na parze! Podpowiadamy jak w prosty sposób stworzyć ciekawe i zdrowe mini dania!

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza forma przygotowania posiłków – składniki zachowują wtedy najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich form obróbki termicznej. Dania na parze mogą być również składnikiem wielu diet, a nawet deserów!

Śniadania bez węglowodanów, za to z foremki

Dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Jej właściwości ułatwiają zgubić zbędne kilogramy oraz poprawiają regenerację organizmu. Ten rodzaj diety polega na ograniczeniu podaży węglowodanów i dostarczaniu organizmowi energii pochodzącej w 80-90% z tłuszczu. Przygodę z dietą tłuszczową warto rozpocząć od śniadania przygotowanego na parze! Wiele ciekawych przepisów znajdziemy w nowej kolekcji „Szybko i smacznie w naszych foremkach do Varomy” dostępnej na Cookidoo® ( www.cookidoo.pl ), platformie z przepisami na Thermomix®. J

edną z propozycji, która będzie spełniać wymagania diety opartej na spożywaniu tłuszczów, są mini fritatty z salsą z awokado i wędzonego łososia. Frittata to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii, które składa się z masy jajecznej zapieczonej z dodatkiem np. warzyw, szynki lub sera. Śniadanie możemy podać niezwykle efektownie, korzystając z dedykowanych do przystawki Varoma, żaroodpornych foremek ( www.thermomix.vorwerk.pl ). Przygotujemy w nich całe dania, a estetyczna, biała porcelana pozwoli jednocześnie podać w nich posiłek. Inną propozycją ketogenicznego dania na parze, są jajka z boczkiem i papryką. Choć jest to niepozorny i niezwykle prosty w przygotowaniu posiłek, zaskoczy nas swoim wyrazistym smakiem. Wystarczy jedynie ułożyć boczek na dnie foremek, umieścić w nich paprykę, oliwki, dodać sól i pieprz, a następnie wbić jajka i całość gotować na parze przez 20 minut.

Deser ugotowany na parze

Może się to wydawać zaskakujące, ale na parze przygotujemy również doskonałe desery! Podane w mini foremkach, będą wyśmienitym dodatkiem do kawy lub słodkim zwieńczeniem kolacji z lekką, korzenną nutą. Jesienne smaki odkryjemy w imbirowo-miodowych mini ciastach z mandarynką. Składniki do wykonania masy są identyczne jak w klasycznych ciastach pieczonych w piekarniku – to jedynie mąka, jajka, cukier i masło. Dzięki zastosowaniu foremek i gotowaniu na parze są jednak niezwykle lekkie i wilgotne w środku. Zmieniając nieznacznie recepturę i dodając do masy marchewki, orzechy, mielony cynamon i gałkę muszkatołową stworzymy przepyszne ciasto marchewkowe, które idealnie komponuje się z porcją ulubionych lodów. Korzenne przyprawy swoim prozdrowotnym działaniem - dzięki zawartości czynnych substancji biologicznych i witaminy C - doskonale sprawdzą się przy coraz niższych temperaturach. Nie tylko zwiększą one naszą odporność, której będziemy wyjątkowo potrzebować w nadchodzących, zimowych miesiącach, ale będą wspomagać też działanie naszego układu pokarmowego.

Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
SKŁADNIKI

• 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Salsa z awokado i wędzonego łososia
• 20-30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
• 80 g wędzonego łososia, w plastrach
• 5-10 g liści szpinaku baby, świeżych
• 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
• 60-70 g awokado, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Mini frittaty
• 700 g wody
• 150 g liści szpinaku baby, świeżych
• ½ łyżeczki soli
• 6 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 60 g)
• 6 jajek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Salsa z awokado i wędzonego łososia
2 Do naczynia miksującego włożyć cebulkę, łososia i szpinak, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać sok z cytryny, awokado, sól i pieprz, ostrożnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Mini frittaty
4 Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
5 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, dodać sól, gotować na parze 4 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, dociskając go w razie potrzeby kopystką.
6 Odciśnięty szpinak przełożyć równomiernie do 6 porcelanowych foremek do Varomy, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i dodać po 1 łyżce śmietany do każdej foremki. Następnie do każdej foremki wbić 1 jajko. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ustawić w niej foremki z frittatami, gotować na parze 8-10 min/Varoma/obr. 1 lub do momentu, aż jajka się zetną (patrz wskazówka).
7 Mini frittaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu z salsą z awokado i wędzonego łososia

/źródlo - /