SymBIOza smaku i prostego składu Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 22 października 2018 10:16

SymBIOza smaku i prostego składu

Produkty pochodzącego z ekologicznych gospodarstw coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. To bowiem jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się segmentów branży spożywczej. Czy jednak umieszczenie na opakowaniu produktu samego przedrostka „BIO” lub „EKO” jest gwarancją prostego składu? Warto wiedzieć, w jaki sposób oznakowane są produkty, które otrzymały certyfikat jakości.


Każdy artykuł, który produkowany jest w zgodzie z rozporządzeniem Unii Europejskiej o żywności ekologicznej i Ustawą o rolnictwie ekologicznym, musi być opatrzony odpowiednim znakiem. To warunek konieczny, stanowiący potwierdzenie produkcji bez użycia sztucznych nawozów. Znajduje się on zarówno na produktach importowanych, jak i krajowych. Te ostatnie mogą być dodatkowo opatrzone oznaczeniami regionalnymi, które poświadczają m.in. zrównoważony rozwój. Jak więc rozpoznać certyfikat jakości i co on dokładnie oznacza?

Symbol euroliścia gwarancją jakości

W 2012 roku znormalizowano logo, którym oznaczana jest żywność pochodzenia ekologicznego na terenie całej Unii Europejskiej. Charakterystyczny, złożony z białych gwiazdek na zielonym tle, liść świadczy o tym, że dany artykuł został wytworzony zgodnie z normami zapisanymi w ustawie o ekologicznej produkcji, które szczegółowo określają, jakie nawozy są dozwolone oraz jaki skład powinna mieć gleba. Ten międzynarodowy symbol jest gwarancją atestowanych i przebadanych produktów. – Unijny znak euroliścia oznacza, że składniki danego produktu aż w 95% są pochodzenia naturalnego, dodatkowo nie zawierają produktów modyfikowanych genetycznie ani żadnych polepszaczy smaku. Stanowi też poświadczenie humanitarnego traktowania zwierząt oraz uprawy roślin bez wykorzystania środków o negatywnym wpływie na środowisko naturalne – mówi Marta Salwa z Działu Marketingu OSM Piątnica.
Nie wystarczy więc umieszczenie na opakowaniu samego określenia „BIO”, które bez odpowiedniego certyfikatu nie stanowi wiarygodnego źródła informacji.

Rygorystyczne warunki, prestiżowe wyróżnienie

Unijny certyfikat norm jakości przyznawany jest po przeprowadzeniu szczegółowej kontroli danego gospodarstwa. – Przynajmniej raz w roku odpowiednie, uprawnione jednostki certyfikujące sprawdzają stan gospodarstwa. Weryfikowane są wszystkie obiekty, które wchodzą w skład gospodarstwa – pola, łąki, pastwiska, a także używane w procesie produkcji urządzenia; monitorowana jest również historia prowadzonej dokumentacji. Taka procedura odbywa się w przypadku kilkudziesięciu gospodarstw ekologicznych, z których OSM Piątnica pozyskuje mleko, będące podstawą wszystkich produktów linii BIO. Jeżeli gospodarstwo spełnia wszystkie wymogi, przyznawany jest mu certyfikat zgodności, który obowiązuje przez rok. Po upływie tego okresu konieczne jest powtórzenie procedury – tłumaczy Marta Salwa. Rygorystyczne normy stanowią jedyną, oficjalnie obowiązującą gwarancję produkcji bezpiecznej dla środowiska. W rolnictwie ekologicznym dozwolone są jedynie naturalne sposoby uprawy – w tym często te, które stosowane były powszechnie w przeszłości, m.in. płodozmian. Zwierzęta muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki rozwoju – oznacza to, że np. w przypadku branży mleczarskiej w lecie krowy karmione są świeżą trawą i naturalnymi paszami o określonym składzie, natomiast zimą – sianem pochodzącym z własnych, ekologicznych gospodarstw. Dzięki temu produkty BIO cechuje prosty skład, a pochodzenie każdego z użytych w procesie produkcji komponentów można w łatwy sposób zweryfikować.

Świadomy wybór

Jakich informacji, poza symbolem euroliścia, warto szukać na opakowaniach produktów ekologicznych? Dane, które powinna zawierać etykieta, są również ściśle określone. Stanowią dodatkowe potwierdzenie dla konsumenta, że produkt spełnia wysokie normy jakości. – Każdy certyfikowany artykuł z kategorii BIO musi zawierać szereg danych. Warto szukać znajdujących się na etykiecie informacji z nazwą jednostki certyfikującej oraz producenta. Powinien być umieszczony także znak identyfikacyjny konkretnej partii towaru – dodaje ekspert OSM Piątnica. Dzięki ujednoliceniu sposobu oznaczania produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw, bez trudu można rozpoznać certyfikowane produkty nie tylko w kraju, ale także na terenie całej Unii Europejskiej. Produkty z tego segmentu są dostępne zarówno w największych sieciach handlowych, mniejszych punktach usługowych, bądź bezpośrednio u producenta. Warto dokonywać świadomego wyboru, by mieć pewność, że produkty, które trafią na nasz stół, spełniają najwyższe normy jakości.

/źródło - /fot. OSM Piątnica/