Olejek patchouli w medycynie i kosmetyce Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 20 października 2018 07:53

Olejek patchouli w medycynie i kosmetyce

Z rosnącej w rejonach tropikalnych paczuli wytwarza się olejek, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie wschodniej. Uspokaja i poprawia nastrój, a także pełni funkcję afrodyzjaku. Jednak swoje zastosowanie olejek patchouli znalazł również w kosmetyce, gdyż regeneruje skórę problematyczną i starzejącą się.

 

Czym jest paczula?

Paczula (Pogostemon cablin), która występuje również pod nazwami brodziec paczuli czy paczulka wonna, to roślina należąca do gatunku jasnowatych (obok m.in. lawendy, mięty, bazylii czy szałwii). Osiąga wysokość do 1 metra, ma rzadkie kwiaty, w kolorze białym lub różowym. Z wyglądu przypomina miętę, którą hodujemy w naszych ogródkach.

Tropikalne obszary.

Nazwa „paczuli” wywodzi się z języka tamilskiego, a tworzą ją słowa: patchai (zielony) oraz ellai (liść). Roślina ta pochodzi z tropikalnego obszaru Azji, od Filipin poprzez Archipelag Malajski i Półwysep Indochiński po Indie. Jednak znajdziemy ją także na innych tropikalnych terenach tj. na Karaibach czy w zachodniej Afryce. W klimacie umiarkowanym jej hodowla możliwa jest jedynie w szklarniach lub w domu.

Aromatyczny olejek.

Olejek patchouli powstaje z liści ziela brodźca paczulki, dzięki procesowi destylacji parą wodną. Świeży liść ma zapach, który przypomina mokre drewno. Z kolei olejek ma intensywny i zmysłowy aromat: ziołowy i drzewno-korzenny. Dzięki temu wykorzystywany jest często jako utrwalacz zapachów, który zwiększa percepcję innych nut. Warto dodać, iż olejek paczulowy wchodzi w skład ok. 1/3 zapachów, które dostępne są na rynku.

W medycynie Wschodu od wieków.

Olejek patchouli stosowany jest w medycynie i kulturze Wschodu od wieków, natomiast do Europy zawitał dopiero w XIX wieku. Na Jedwabnym Szlaku perfumowano nim cenne tkaniny, aby ochronić je przed molami. W Indiach, Japonii czy Malezji, do dziś wykorzystuje się paczulę jako antidotum na ukąszenia węży, jako środek relaksujący, który zwalcza bóle głowy i brzucha oraz biegunki. Dzięki swojemu upajającemu aromatowi, który pobudza zmysły, od wieków pełni również funkcję afrodyzjaku.

Jakie dolegliwości?

Olejek paczulowy:
- można stosować w przypadku stanów lękowych, apatii i depresji, gdyż poprawia nastrój, pomaga odzyskać równowagę psychiczną oraz działa pobudzająco na zmęczony organizm
- wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyoksydacyjne
- pobudza popęd płciowy i aktywność seksualną
- jest pomocny w przypadku schorzeń dróg moczowych
- łagodzi nieprzyjemne skutki ukąszenia owadów.

W kosmetyce.
Olejek patchouli regeneruje skórę, dlatego stosuje się go w leczeniu takich schorzeń jak: infekcje i stany zapalne, trądzik, grzybica, egzema, łupież, skaleczenia czy podrażnienia. Ujędrnia on, wygładza oraz zwiększa elastyczność skóry, dzięki czemu spłyca zmarszczki, blizny i rozstępy. Bywa stosowany także w przypadku skóry zwiotczałej po odchudzaniu.

Olejek paczulowy usuwa nadmiar płynów z tkanek, dlatego stosowany jest przy walce z cellulitem. Reguluje pracę gruczołów łojowych i potowych, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu poceniu się. Zalecany jest dla osób, których skóra jest zniszczona, zmęczona, starzejąca się, sucha i spierzchnięta.

W połączeniu z innymi olejami.
W przypadku, gdy olejek patchouli połączymy z olejem arganowym, z pestek moreli oraz z sezamowym, otrzymamy serum, które pielęgnuje skórę. Serum o takim właśnie składzie, dostępne na marokosklep.com, zapewni skórze odpowiednie nawilżenie i ochronę. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E, odżywi ją, przyspieszy regenerację, a co za tym idzie, spowolni procesy starzenia.

Serum należy, rano i wieczorem, wmasować w twarz okrężnymi ruchami. Aby oczyścić skórę i przygotować ją do przyjęcia zawartych w nim składników aktywnych, można wcześniej użyć wybranego hydrolatu.

Link do zakładki nt. olejku patchouli http://marokosklep.com/beaute_marrakech_-_patchouli_serum_milosci_30_ml,142,1397.html

/źródło - marokosklep/

Poprawiony: sobota, 20 października 2018 08:04