Postaw na rozgrzewające przyprawy i pełnowartościowe bakalie - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 15 października 2018 08:45 |
Pierwsze jesienne chłody. Postaw na rozgrzewające przyprawy i pełnowartościowe bakalieJesień to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć złego samopoczucia lub przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas jesiennych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.
Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą naszemu organizmowi siły i energii oraz niezbędnych i potrzebnych składników odżywczych. Dlatego w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć dużej ilości przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii: orzechów, suszonych śliwek, czy moreli, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych w tym czasie witamin i składników odżywczych. Idealna zupa dyniowaTradycyjna zupa dyniowa, może zostać przełamana odrobiną słodkości, której nadadzą jej bakalie: suszone śliwki i morele. Dodatkowo szczypta chilli i garść orzechów pinii sprawią, że zupa nabierze rozgrzewającego charakteru i do smaku dodamy odrobinę chrupkości. Rozgrzewający Noon Chai z KaszmiruTen wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości. Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami. /źródło - / |