Nowe wina w "przystanekwino.pl" Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 21 września 2018 13:59

AROA JAUNA - CRIANZA - NAVARRA

Czerwone - Cabernet Sauvignon 40%, Tempranillo 30%, Merlot 26%, Grenache 4% oraz białe - Viura

 

Aroa Jauna to nowoczesne, eleganckie wino, które jest odbiciem ziemi z której pochodzi. Aroa to mała wytwórnia win, która była pionierem przywracania tradycyjnych praktyk winiarskich w DO Navarra. Wszystkie winnice są ekologiczne, które używają metod ich przodków, wykorzystując wyłącznie naturalne produkty i pozwalając naturze osiągnąć najpełniejszy wyraz w winogronach.

Kolor tego wina jest głęboki i mroczny, intensywnie fioletowy. Zapach jest czysty, przypomina dojrzałe owoce gruszek, słodkich jabłek i pigwy. W ten sposób powstają aromaty kakao, suchych liści i skóry. Na podniebieniu jest smaczne i zwinne z dobrze zintegrowanymi taninami. Ewolucja na podniebieniu jest korzystna, dzięki doskonałej harmonii między alkoholem i kwasowością. Finisz jest dobrze rozdzielony z uczuciem świeżości. Mięsisty. Nowoczesne, eleganckie i kuszące wino.

Wino nie zawiera białka kurzego, dlatego też jest mile widziane przez wegan.

Nadaje się do mięsa czerwonego pieczonego lub grillowanego, jak również do dań bezmięsnych takich jak tarta z warzywami.

HACIENDA LOPEZ DE HARO - RIOJA BLANCO

Viura

Na białą Rioje jest zawsze czas. Bez względu na porę roku.

Grono, z którego wyprodukowano Hacienda López de Haro pochodzi ze starych winnic o niskiej produkcji, położonych na tarasach Ebro, w rejonie Sonsierra.

Winogrona zbierane są ręcznie w październiku.Kolor słomkowy żółty.Intensywny aromat dojrzałych owoców, daktyli, bananów z lekkimi drzewnymi nutami.W smaku świeże i mięsiste wino, dobrze zrównoważone między wyrazem owoców a złożonością pochodzącą z produkcji wina. Wino leżakowało 2 miesiące w beczce.

Najlepiej smakuje z owocami morza, rybami, przekąskami, i jako aperitif.

/źródlo - /

Poprawiony: piątek, 21 września 2018 14:15