Sprawdź, czy Twoje dziecko otrzymuje odpowiednią ilość tych ważnych produktów w diecie |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 19 września 2018 07:37 |
Sprawdź, czy Twoje dziecko otrzymuje odpowiednią ilość tych ważnych produktów w diecieO znaczeniu mięsa i ryb w codziennym jadłospisie niemowlęcia
Dlaczego mięso to ważny składnik diety?Zgodnie z zaleceniami ekspertów mięso powinno pojawić się w diecie dziecka na wczesnym etapie jej rozszerzania – np. jako dodatek do przecieru jarzynowego. Drób (czyli np. indyk, gęś, kaczka, kurczak), jagnięcina, królik cielęcina czy wołowina to odpowiednie rodzaje mięsa dla maluszka. Niewskazane dla najmłodszych jest mięso przetworzone – parówki, kiełbaski, konserwy – ponieważ może zawierać sól oraz inne dodatki do żywności i konserwanty, które nie są wskazane w przypadku niemowląt i małych dzieci. Dobrym wyborem jest natomiast mięso ryb – szczególnie tłuste ryby morskie. Maluch nie powinien otrzymywać ryb drapieżnych, m.in.: makreli, miecznika, rekina, ryby maślanej czy okonia morskiego , które mogą zawierać większą ilość zanieczyszczeń, takich jak np. rtęć. Ile mięsa podać niemowlęciu i małemu dziecku?Na początku, kiedy niemowlę dopiero zapoznaje się ze smakiem nowych pokarmów, powinno spożywać ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie (podawanego w połączeniu z różnorodnymi warzywami). Pod koniec 1. roku życia tę ilość można podwoić – 20 g mięsa dziennie dostarczy dziecku odpowiednią ilość ważnych składników odżywczych. 1-2 razy w tygodniu warto podawać dziecku mięso ryb. W posiłkach przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych po 6. miesiącu życia znajduje się ok. 10 g ryby, a w posiłkach dla starszych dzieci – 15-20 g. Jak wybrać mięso odpowiednie dla maluszka?Najlepsze dla niemowlęcia i małego dziecka jest mięso gotowane lub pieczone. Niestety to dostępne w sklepach czy na targach, odpowiednie dla dorosłych, może dostarczyć maluchowi nie tylko składniki odżywcze, ale także pozostałości szkodliwych substancji w ilościach nieodpowiednich dla niemowląt i małych dzieci. Rodzice nie są w stanie za pomocą zmysłów ocenić, czy dobrze wyglądające mięso cielęce, z królika czy łososia będzie bezpieczne dla ich dziecka. /źródło - / |