Zgaga na wakacjach? Nie dziękuję! |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 08 sierpnia 2018 09:40 |
Zgaga na wakacjach? Nie dziękuję!Wakacje – okres, który zachęca do podróżowania, odpoczynku i poznawania nowych ludzi. Wyjazdy i odwiedzanie nowych miejsc to okazje do stołowania się w lokalnych restauracjach i barach, co niestety nie zawsze jest jednoznaczne z jedzeniem zdrowo. Nad morzem często sięgamy po zapiekanki, a wieczorami w towarzystwie znajomych zajadamy się przekąskami z grilla. Ponadto, mając więcej wolnego czasu, spożywamy także więcej potraw. Co jednak zrobić, gdy na tego typu zachcianki nasz układ pokarmowy reaguje zgagą i dyskomfortem – odpowiada lek. med. Paweł Kotarski, internista i gastrolog z Centrum Medycznego Damiana.Zgaga – efekt złego jedzenia czy objaw poważniejszej choroby?Jesteśmy na wakacjach za granicą, zwiedzamy i rozkoszujemy się piękną pogodą. Będąc w innym kraju, chcemy poznać jego kulturę, ale także regionalne jedzenie. Idziemy na kolację i próbujemy wielu specjałów. Połączenie nowych smaków wydaje się znakomite, jednak po pewnym czasie przychodzi... zgaga. Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku psuje humor i powoduje dyskomfort. Jednak pamiętajmy, że nie musimy jechać aż za granicę, aby zgaga dała o sobie znać. Czasem wystarczy zjeść zbyt dużo lub zbyt tłusto, aby nasz organizm zareagował w ten sposób. Czym ona jest i jak sobie z nią radzić? U każdego z nas zgagę mogą wywoływać różnego rodzaju pokarmy – dla części osób będzie to kawa, a dla innych słodkie ciasta, tłuste posiłki czy alkohol – komentuje Paweł Kotarski, internista i gastrolog z Centrum Medycznego Damiana. – Przyczyny choroby refleksowej są zwykle złożone i uwarunkowane zaburzeniem fizjologicznych mechanizmów chroniących przełyk. Jest ich kilka – m.in. prawidłowe napięcie spoczynkowe zwieracza dolnego przełyku, ostry kąt pod którym przełyk wchodzi do żołądka (tzw. kąt Hisa), tworzący swego rodzaju „zastawkę”, zapobiegającą cofaniu się treści z żołądka do przełyku. W momencie, gdy występuje przepuklina wślizgowa rozworu przełykowego przepony, kąt ten zanika, co sprzyja powstawaniu refluksu. Ponadto istotną rolę ochronną dla śluzówki przełyku pełni jego perystaltyka – przesuwająca kwaśną treść z powrotem do żołądka oraz ślina neutralizująca, poprzez zawarte w niej dwuwęglany i białka, kwaśną treść. Z chorobą refluksową mogą być również związane mniej typowe objawy – tzw. pozaprzełykowe objawy choroby refluksowej: kaszel, refluksowe zapalenie gardła, zapalenie krtani, zapalenie zatok, przewlekła czkawka, uszkodzenie szkliwa zębów oraz niespecyficzne bóle w klatce piersiowej – dodaje. Zgaga, pomocy!Najprostszym i zalecanym rozwiązaniem jest zmiana sposobu odżywiania się. Korzystne okaże się włączenie do naszego jadłospisu większej liczby lekkostrawnych potraw (warzyw, owoców – lepiej ugotowanych, gdyż surowe jedzenie może nasilać problem), a także spożywanie posiłków częściej, ale w mniejszych porcjach. Jeśli jednak zdarzy nam się przejeść, czemu szczególnie sprzyjają spotkania w rodzinnym gronie, wówczas warto wybrać się na spacer – ułatwi to prawidłowe trawienie. Osobom, które zmagają się ze zgagą zaleca się ograniczenie spożywania kawy, alkoholu, a także słodyczy i napojów gazowanych. Ze zgagą możemy walczyć także domowymi sposobami (poprzez zobojętnienie środowiska panującego w żołądku) np. pijąc mleko czy ciepłą wodę z dodatkiem małej ilości sody oczyszczonej. /źródlo - /fot. Znany Lekarz/ |