Dlaczego warto jeść frutti di mare
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 11 stycznia 2011 10:58

A może owoce morza, czyli dlaczego warto jeść frutti di mare? 

Apetyczne frutti di mare coraz częściej gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dodatkowo są one pełne niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów, więc powinniśmy jadać je przynajmniej raz w tygodniu. Jakie tajemnice kryją w sobie owoce morza wyjaśnia ekspert firmy Pescanova.

Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do krajów śródziemnomorskich lub innych zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście dziś w niemal każdym dobrym sklepie lub supermarkecie zaopatrzyć się możemy w produkty  „frutti di mare”. „Warto próbować, gdyż krewetki, homary czy kraby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru i jodu oraz witamin z grupy B. Dodatkowo owoce morza stanowią doskonały zamiennik mięsa, dzięki czemu są sposobem na urozmaicenie diety, a niektóre z nich poszczycić się mogą nawet mianem afrodyzjaków”, mówi Przemysław Szczeciński z firmy Pescanova .

Kwasy omega-3 i białko - niezbędne dla zdrowia

Jednym z najważniejszych argumentów przemawiających za wprowadzeniem do jadłospisu ryb oraz owoców morza jest obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a niestety sami nie jesteśmy w stanie ich wytworzyć i musimy regularnie dostarczać je z pożywienia. „Zawarte w  owocach morza kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Mają one również duże znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów, stabilizują ciśnienie tętnicze, a także przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Dania z produktów frutti di mare warto również podawać dzieciom, gdyż zawarte w nich mikroelementy oraz witaminy mają bardzo duży wpływ na prawidłowy rozwój najmłodszych. Maluchom powinny szczególnie go gustu przypaść chrupiące krążki kalmarowe ‘Morski Kaprys’ lub ‘Paluszki rybne POPCORNowe’ firmy Pescanova”, mówi Przemysław Szczeciński. Warto wiedzieć, że tłuszcz z ryb i owoców morza różni się od tego dostarczanego z czerwonym mięsem, jest od niego zdrowszy i bardziej wartościowy. Z tego też względu nie muszą się go obawiać nawet osoby dbające o linię. „Morskie skorupiaki i mięczaki, takie jak krewetki czy kalmary, zawierają niewiele tłuszczu, (poniżej 5%) jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, odpowiadają za nasza odporność, regulują gospodarkę wodną, a przede wszystkim – są wartościowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a zatem powinny stanowić element zbilansowanej diety”, dodaje Przemysław Szczeciński z firmy Pescanova.

Selen, fluor, jod – siła morskich przysmaków

Kolejnym powodem, dla którego warto wprowadzić do diety owoce morza jest bogactwo zawartych w nich mikroelementów i witamin. „Spośród pierwiastków obecnych we frutti di mare najcenniejsze dla naszego organizmu są: selen, jod i fluor. Pierwszy z nich wzmacnia układ odpornościowy, chroni serce i układ krążenia. Selen zapobiega również powstawaniu zmian nowotworowych, zwłaszcza raka wątroby, prostaty oraz płuc. Jod z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest także cenny dla dzieci w okresie pokwitania i kobiet w ciąży. Dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi ok. 200 mikrogramów, a dostarczanie go do organizmu poprzez spożywanie owoców morza, np. Ramion ośmiornicy czy Paluszków krabowych-surimi firmy Pescanova, jest o wiele przyjemniejsze niż łykanie  tabletek”, mówi Przemysław Szczeciński z firmy Pescanova. Witaminy z grupy B, w które również obfitują owoce morza, maja z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają  niedokrwistości.

Smakowite afrodyzjak

Bogactwo minerałów i składników odżywczych, które skrywają w sobie niepozorne krewetki, małże czy kalmary, ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji fizycznej. Regularne spożywanie owoców morza, korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale również na nasze samopoczucie i życiowy optymizm. „Nie od dziś wiadomo, że frutti di mare cieszą się sławą afrodyzjaków. Czym sobie na to miano zasłużyły? Otóż zawierają one duże ilości cynku, selenu, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a składniki te wpływają na płodność i sprawność seksualną. Podobno najskuteczniejsze są ostrygi i to z ich dobrodziejstw korzystał sam Casanova… Jeśli zatem chcemy, by do naszej sypialni wróciło życie, sięgajmy częściej po potrawy „lekkie”, tworzone na bazie owoców morza, dodaje ekspert.  Produkty takie jak jak „Pierścienie z kalmarów” czy „Gotowane ramiona ośmiornicy” będą pomocne przy tworzeniu odpowiedniego menu.

Zdrowie i smak

Wymieniając korzyści płynące z wprowadzenia do swojej diety owoców morza, nie sposób pominąć jednej z ich najważniejszych zalet - niezwykłych walorów smakowych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów na bazie frutti di mare, dlatego też każdy może znaleźć coś dla siebie. Co istotne, przygotowanie z nich apetycznego posiłku nie wymaga zazwyczaj wielkich zdolności kulinarnych – wystarczy je ugotować, usmażyć lub upiec w piekarniku. „Daniem, które doskonale sprawdzi się w każdej sytuacji – czy to podczas spotkania w gronie rodzinnym, wizyty niezapowiedzianych gości lub też spokojnego wieczoru przed telewizorem - są chrupiące krążki kalmarowe, takie jak ‘CAPRICHOS – Morski Kaprys’ firmy Pescanova. Innym rarytasem, który zasłużenie cieszy się dużym uznaniem są krewetki. Te małe skorupiaki, np. w formie szaszłyka z krewetek firmy Pescanova, doskonale sprawdzają się jako przystawki lub też stanowić mogą składnik sałatki czy dania głównego”, mówi Przemysław Szczeciński z firmy Pescanova. Niewątpliwą zaletą owoców morza jest ich różnorodność oraz fakt, że można przyrządzić je na wiele sposobów. Dzięki temu mamy pewność, że się nam one nie znudzą i będą stanowiły urozmaicenie tradycyjnej, polskiej diety.

Co stanowi o rosnącej popularności owoców morza ? Są nieprzebranym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla dorosłych i dzieci oraz świetnie smakują. To wspaniałe połączenie przyjemnego z pożytecznym jest najlepszym powodem aby wprowadzić do swojej diety krewetki, kalmary, ośmiornice czy też kraby, choćby pod postacią produktów marki Pescanova.

 

POPCORNowe paluszki rybne – chrupiący przysmak od firmy PESCANOVA

 

altPaluszki rybne pokryte chrupiącą, złocistą, POPCORNową panierką… Brzmi ciekawie? Firma PESCANOVA wprowadza do swojej oferty całkowitą nowość na polskim rynku - POPCORNowe paluszki rybne. To idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za potrawami na bazie ryb - nowe POPCORNowe paluszki rybne z pewnością staną się przysmakiem każdego niejadka. Dzięki nim z łatwością wprowadzimy ryby do diety dziecka.

Popcorn, czyli amerykańska przekąska, najczęściej spożywana podczas seansów w kinach, jest tak smaczna, że coraz częściej przygotowywana samodzielnie w domu. Wielbiciele tego przysmaku nie potrafią sobie wyobrazić rozrywki przed telewizorem bez ciepłej, chrupiącej porcji. Teraz, dzięki nowym paluszkom rybnym firmy PESCANOVA możemy także przyrządzić domowy obiad, ciesząc się doskonałym połączeniem delikatnego smaku ryby i chrupiącej, popcornowej panierki.

Popcornowe paluszki rybne - niepowtarzalne połączenie

W czym tkwi tajemnica oryginalego smaku nowych paluszków rybnych firmy PESCANOVA? Dzięki panierce wyprodukowanej z mąki kukurydzianej oraz ryżowej, po upieczeniu lub usmażeniu paluszki nabierają charakterystycznego smaku popcornu. Subtelny smak ryby, wyraziście podkreślony przez chrupiący popcornowy panier, zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza. POPCORNowe paluszki rybne – nowość w ofercie firmy PESCANOVA - stanowić będą wyszukany dodatek do potraw z ryżu lub warzyw. Ułożone na mieszance sałat i świeżych pomidorach, podane z ulubionym sosem stworzą niepowtarzalną i zdrową sałatkę. Można z nich także skomponować lekki posiłek w postaci kanapki na ciepło.

Nowość firmy PESCANOVA na wagę złota

Ryby, oprócz niezwykłych walorów smakowych, są także niezastąpionym źródłem łatwoprzyswajalnego białka oraz cennych dla naszego organizmu minerałów, takich jak wspomagający układ odpornościowy selen, który jest szczególnie potrzebny w okresie jesienno – zimowym. Ponadto stanowią źródło egzogennych aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a których on sam nie jest w stanie wytworzyć - możemy je pozyskać tylko poprzez spożywanie produktów bogatych w te składniki. Nieocenione jest również znaczenie ryb jako źródła kwasów tłuszczowych Omega 3, które regulują działanie układu nerwowego oraz krwionośnego. Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, jednak trudno jest nakłonić dzieci do ich spożywania. Nowe paluszki rybne firmy PESCANOVA, otoczone złocistą i chrupiącą panierką o smaku popcornu z pewnością staną się ulubionym posiłkiem każdego malucha.

Wszystkie zalety produktów rybnych sprawiają, że powinny one być stałym składnikiem zbilansowanej diety. Tymczasem w Polsce ryby jadane są zwykle raz w tygodniu, czasem nawet rzadziej. Dlatego powinniśmy dbać, by w naszym jadłospisie nie zabrakło produktów rybnych firmy PESCANOVA.

 

100 g produktu zamrożonego zawiera średnio:

Wartość energetyczna – 228 kcal; białko – 6,9 g; węglowodany – 32,1 g; tłuszcze – 8,1 g;
błonnik –
1,9 g; sód – 0,35 g

POPCORnowe paluszki rybne PESCANOVA

Opakowanie jednostkowe: 300 g

cena detaliczna:  7,58 zł /300g 


„Caprichos” czyli „Morski Kaprys" – chrupiące krążki kalmarowe w ofercie firmy PESCANOVA

 

altPodróż w poszukiwaniu nowych smaków jest pasją wielu smakoszy. Krążki kalmarowe Morski Kaprys dostępne w ofercie firmy PESCANOVA to idealna propozycja dla poszukiwaczy coraz to nowych połączeń smakowych, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Morski Kaprys PESCANOVA - inspiracja na okrągło

Chrupiąca panierka w połączeniu z delikatnym wnętrzem krążków Morski Kaprys firmy PESCANOVA sprawia, że krążki kalmarowe inspirują do tworzenia coraz to nowych kompozycji z ich udziałem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań na bazie ryżu, który podkreśla ich wyrafinowany smak. Natomiast, kiedy niespodziewanie odwiedzają nas znajomi a lodówka „świeci pustkami”, krążki kalmarowe mogą być ratunkiem, ponieważ przygotujemy je w zaledwie kilka minut, smażąc je na patelni, we frytkownicy lub opiekając w piekarniku.  Dzięki temu nawet niezapowiedziani goście będą pod wrażeniem. Krążki podane z lekkim dipem czosnkowym, paprykowym lub chrzanowym będą niezastąpioną przystawką koktajlową na każde przyjęcie. Unikalny smak i łatwość przygotowania kalmarowych krążków firmy PESCANOVA sprawia, że tworzenie nowych kompozycji i potraw z ich wykorzystaniem jest nie tylko prawdziwą przyjemnością, ale także nieskończoną podróżą w poszukiwaniu nowych wrażeń smakowych.

Morski Kaprys PESCANOVA – dla konesera i nie tylko

Owoce morza w krótkim czasie zyskały zagorzałych zwolenników i coraz częściej goszczą na naszych stołach w różnego rodzaju daniach. Charakterystyczny, wyjątkowo delikatny smak krążków kalmarowych Morski Kaprys firmy PESCANOVA trafia w wyrafinowane gusta, ale jest również idealnym pomysłem dla „początkujących smakoszy”. Chrupiąca, złota panierka oraz subtelny smak, którego nie da się opisać bez skosztowania przysmaku, z pewnością zachęcą do spróbowania wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali owoców morza. Oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych Morski Kaprys firmy PESCANOVA to także prawdziwe dobrodziejstwo dla naszej diety – kalmary zawierają bowiem łatwo przyswajalne białka oraz wiele elementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, tj. selen, jod czy witaminy z grupy B. Głębokie mrożenie pozwala na optymalne przechowywanie potrawy oraz sprawia, że krążki kalmarowe Morski Kaprys firmy PESCANOVA zachowują wszystkie wartości odżywcze.

Połączenie niepowtarzalnego smaku, łatwości przygotowania i możliwości tworzenia niezliczonych, oryginalnych dań z użyciem krążków Morski Kaprys firmy PESCANOVA powoduje, że nie może ich zabraknąć na naszym stole. Nowatorskie zestawienie surimi oraz kalmarów uformowane w kształt niewielkich krążków pokrytych chrupiącą, złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć.

100 g produktu zawiera średnio:

wartość energetyczna – 229 kcal; białko – 5,7 g; węglowodany – 24 g; tłuszcz – 12,2 g

CAPRICHOS – Morski Kaprys PESCANOVA

Opakowanie jednostkowe: 400 g

cena detaliczna: zł 9,98/400g

www.pescanova.pl

Gdzie kupić ??? Produkty z oferty firmy PESCANOVA są dostępne w sieci sklepów ALMA, hipermarketach CARREFOUR oraz w wybranych sklepach INTERMARCHE.

 

 

 

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:05