Zupy w klimacie orientu - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 17 lipca 2018 14:19

Zupy w klimacie orientu

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.


 

Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:
• 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 1 por
• 1 cebula
• 1 ziemniak
• 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
• 150 ml mleka
• 50 ml śmietanki kremówki 30%
• Grzanki lub sezam
Przygotowanie:
W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.

Orientalny kalafior

• 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
• 3 łyżki oliwy
• 1 cebula
• ½ łyżeczki imbiru w proszku
• ½ łyżeczki kurkumy
• 1 łyżeczka garam masala
• 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
• 3 ziemniaki
• ½ kalafiora
• 2 puszki pomidorów krojonych
• sok z połowy limonki
• sól, pieprz
• natka pietruszki
• opcjonalnie 1 papryczka chilli
Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego !

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 17 lipca 2018 14:27