Zupy w klimacie orientu
Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki: • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 1 por • 1 cebula • 1 ziemniak • 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu • 150 ml mleka • 50 ml śmietanki kremówki 30% • Grzanki lub sezam Przygotowanie: W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.
Orientalny kalafior
• 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen) • 3 łyżki oliwy • 1 cebula • ½ łyżeczki imbiru w proszku • ½ łyżeczki kurkumy • 1 łyżeczka garam masala • 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy) • 3 ziemniaki • ½ kalafiora • 2 puszki pomidorów krojonych • sok z połowy limonki • sól, pieprz • natka pietruszki • opcjonalnie 1 papryczka chilli Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Smacznego !
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
/źródło - / |