Kiszonki podkreślają smak grillowanych potraw - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 14 lipca 2018 10:20

Kiszonki podkreślają smak grillowych potraw

Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty np. Krakusa. Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków.


 

Polacy uwielbiają wyraziste smaki. Intensywny chrzan, korniszony w zalewie z czosnkiem i ogórki kiszone pasują do wszystkich dań z grilla i dodają potrawom wyrazistości. Możemy podać je zarówno, jako osobny dodatek do dania głównego, jak i składnik sałatek. Wystarczy odkręcić słoik, aby podkręcić letnie grillowanie.

Smaki letnich spotkań

Krakus od lat bezbłędnie łączy tradycję z nowatorskimi rozwiązaniami, tworząc produkty spożywcze z najwyższej półki. Dla fanów grillowania marka przygotowała trzy wyśmienite propozycje. Pierwszą są klasyczne ogórki kiszone. Zanim trafią do słoików, są starannie selekcjonowane, a swój doskonały smak zawdzięczają tradycyjnemu kiszeniu w zalewie z czosnkiem, chrzanem i koprem w pełnych baldachach. Idealnie uzupełnią wszystkie potrawy przygotowane na ogniu, jednocześnie nie dominując ich oryginalnego smaku.

Kolejna propozycja to ogórki korniszony z czosnkiem. Świetnie pasują do mięsnych dań i sosów, koreczków i sałatek. Wyróżnia je wyjątkowa chrupkość z wyważoną nutą czosnku. Ostatni dodatek, idealnie komponujący się z grillowymi przysmakami to chrzan, w całości przygotowany z korzenia. Jego kremowa struktura, przełamana wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, podniesie walory smakowe najbardziej wyszukanych potraw z grilla.

Kiszonki są pozycją obowiązkową podczas letnich spotkań. Kiszonki podkreślają smak serwowanych dań oraz będą idealną przekąską pomiędzy nimi. Pasują do mięs, warzyw i sosów. To uniwersalne dodatki najwyższej jakości.

Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

Składniki (4 porcje)

• 3 ogórki kiszone np. Krakus
• chrzan tarty w słoiczku
• 12 kwiatów cukinii (większych)
• 200 g serka twarożkowego naturalnego
• 100 g łososia wędzonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka świeżego tymianku
• 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
• 400 g młodych ziemniaczków
• szczypiorek
• pieprz
• sól
• 1 łyżka oleju

Wykonanie
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem

Składniki (4 porcje)

• chrzan np. Krakus - 4 łyżki
• ogórki korniszony z czosnkiem  - 8 szt.
• wołowina (np. antrykot) - 440 g
• bułka - 4 szt.
• sałata karbowana - 4 liście
• oliwa z oliwek - 3 łyżki
• szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem np. od Krakusa.

/źródło - /fot. Krakus i pixabay/

Poprawiony: sobota, 14 lipca 2018 10:55