Męskie smaki na grillu - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 14 lipca 2018 09:55

Męskie smaki na grillu

Ciepłymi popołudniami nic tak dobrze nie smakuje jak grill, szczególnie w męskim wydaniu. Zarumieniona kiełbaska, grillowane skrzydełka czy soczysta karkówka - te smakołyki z pewnością ucieszą niejedno męskie podniebienie. Pomysłów na to jak je urozmaicić jest wiele, ale większość panów nie wyobraża sobie podania ich bez ostrych przypraw i smakowitych sosów, które podkreślają smak mięsnych dań z rusztu.


Grill po męsku

Co najczęściej mężczyźni wrzucają na ruszt? Przede wszystkim mięso. Żaden z panów raczej nie wyobraża sobie grilla bez klasycznej kiełbaski, karkówki czy soczystych żeberek. Z piedestału nie schodzi również drób w postaci skrzydełek, piersi czy nóżek z kurczaka. Nie zapominajmy jednak, że mężczyźni to prawdziwi wirtuozi smaków, którzy potrafią być bardzo innowacyjni. Coraz częściej sięgają po nowe produkty, za pomocą których przyrządzają smakowite dania. W czym tkwi sekret? W dodatkach. Nudny ketchup czy musztardę warto zastąpić pysznymi sosami, a klasyczną kiełbasę można podać w innej oryginalnej odsłonie. Niektórym panom do gustu przypadnie kiełbasa inspirowana niemiecką kuchnią – tzw. currywurst. To wieprzowa kiełbasa posypana dużą ilością curry, grillowana i podana z wyrazistym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Jak ją przygotować? Sprawdźcie poniższy przepis.

Currywurst

Składniki:
• 1 kiełbasa wieprzowa o smaku bekonu z serem marki Konspol
• ½ cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• ¼ szklanki wody
• 3 łyżki mleka kokosowego
• 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• ½ łyżki ketchupu pikantnego
• cukier do smaku
Przygotowanie:
Na patelni smażymy posikany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry, ketchup oraz wodę. Całość mieszamy, gotujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawę curry. Całość smażymy ok. 1,5 minuty. Następnie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy kiełbasę z obu stron. Pod koniec grillowania kiełbasę smarujemy przygotowaną pastą. Currywurst podajemy z pieczywem.

Imbirowe skrzydła z grilla

Składniki:
• 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
• sok z 1/2 limonki
• 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
• 1 łyżka brązowego cukru
• 2 łyżki świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• pieprz
• 10 rozgniecionych ziaren kolendry
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, 10 rozgniecionych ziaren kolendry i pieprz dokładnie mieszamy. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.
Smacznego!

/źródło - /