Urządzenie kuchni wczoraj i dziś Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 14 lipca 2018 09:09

Urządzenie kuchni wczoraj i dziś

Jak zmieniały się pomieszczenia kuchenne Polaków na przestrzeni lat? Dziś mamy warunki, aby gotować szybciej, sprawniej i bardziej komfortowo. Te elementy ukształtowały także nasz gust estetyczny. Jak współczesne potrzeby wpłynęły na aranżacje polskich kuchennych wnętrz?

Od kuchni kaflowej...

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu przygotowanie obiadu dla całej rodziny w polskich gospodarstwach domowych wyglądało zupełnie inaczej niż dzisiaj, a przede wszystkim – było zdecydowanie bardziej czasochłonnym zadaniem. Duże kuchnie kaflowe, które były podstawowym sprzętem do przyrządzania posiłków, zajmowały także sporo miejsca. Nie tylko stanowiły najważniejszy element kuchni, ale nierzadko całego domu. Co więcej, w bardzo dosłowny sposób podtrzymywały ciepło domowego ogniska, ponieważ kuchnie kaflowe były ogrzewane za pomocą palonego drewna. Niestety ciągła obsługa kuchni kaflowej wymagała dużych nakładów czasu – drwa najpierw trzeba było ulokować w komorze, a następnie poczekać, aż rozżarzą się i w efekcie ogrzeją cały piec. Mimo swojej masywności oraz czasochłonnej „obsługi”, kuchnie kaflowe były tym, co potrafiło zjednoczyć rodzinę poprzez wspólnie spędzany czas. Nawet jeśli któryś z członków rodziny nie chciał uczestniczyć w przygotowywaniu posiłku, zawsze przy takim piecu mógł się ogrzać czy porozmawiać z bliskimi. Często można spotkać się z opiniami, które sugerują, że jedzenie przygotowywane na kuchni kaflowej smakuje inaczej. I choć to przede wszystkim opinie kreowane przez sentyment czy emocje, to podkreślają fakt – kuchnia kaflowa była dla Polaków elementem spajającym i budującym więzi. Nawet dziś możemy spotkać osoby, które mimo postępu technologii, inwestują w stylizowany na styl „retro” piec kaflowy – jednak obecnie to zdecydowanie mało popularne rozwiązanie (ze względu na ograniczoną funkcjonalność), stanowiące przede wszystkim element dekoracyjny wnętrza.

Drugim, po kuchniach kaflowych, najpopularniejszym sprzętem do przygotowywania posiłków, stały się klasyczne kuchenki wolnostojące, łączące funkcje piekarnika z zamontowaną w jednym urządzeniu płytą grzewczą. To rozwiązanie obecne w wielu polskich domach także dziś. Jest bardzo funkcjonalne, a podczas aranżowania kuchni daje dużą swobodę planowania. Niezależnie od zastosowanych w kuchence technologii (gazowych lub elektrycznych) – można je uznać za wersję „mini” kuchni kaflowych, przede wszystkim w zakresie gotowania. Od starszego sprzętu różni je jednak dużo większa uniwersalność oraz to, że dzięki współczesnej kuchence możemy rozpocząć gotowanie czy pieczenie natychmiast po pojawieniu się takiego pomysłu.

...do kuchni w zabudowie

Dziś światowym trendem są projekty kuchni w zabudowie. Metaforycznie można stwierdzić, że piecyk kaflowy został zmniejszony i rozbity na części, ponieważ we współczesnej kuchni piekarnik i płytę grzewczą montujemy osobno. Diametralnie zmienił się też sposób wykorzystywania sprzętów do gotowania. Nie musimy już zawczasu rozgrzewać paleniska, a decyzję o przygotowaniu posiłku możemy podjąć niemal spontanicznie. Co więcej, jeśli nie zdążymy wcześniej przygotować produktów do wybranego dania, np. wyjąć mięsa z zamrażalnika, większość współczesnych piekarników posiada funkcję rozmrażania, która pomoże nam w znacznie krótszym czasie, niż trwa klasyczne rozmrażanie. Samo przygotowywanie posiłków również trwa krócej i to bez utraty ich wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Jeśli zależy nam na oszczędności czasu, warto zwrócić uwagę np. na sprzęty z funkcją „Turn&Cook”. Pozwala ona przygotować dania z mięs, ryb, warzyw, makaronów czy zapiekanki, ciasta i chleb w ciągu zaledwie 60 minut, a jednocześnie z gwarancją efektywności. Funkcja automatycznie ustawi temperaturę i czas pieczenia. Znajdziemy ją m. in. w piekarniku z linii do zabudowy Indesit Aria IFW 4841 JH BL.

Zróbmy to razem!

Co w stosunku do pierwszych kuchni pozostało niezmienione w aranżacjach z zabudową? Zdecydowanie fakt, że kuchnia w zabudowie, dzięki możliwościom aranżacyjnym, ponownie staje się głównym miejscem spędzania czasu z rodziną, a także źródłem codziennych rytuałów: porannego picia kawy czy spożywania posiłków. Wpasowanie sprzętów AGD w meble pozwala zaoszczędzić miejsce nawet w małym pomieszczeniu. W większym pozwala na projekty nastawione na wspólne wykonywanie zadań w kuchni, np. dzięki tzw. „wyspie”, wokół której domownicy mogą się gromadzić i wspólnie przygotowywać posiłki. Współczesnym rodzinom nie brak nadmiaru codziennych obowiązków, tym bardziej warto wykonywać je wspólnie – aby te czynności były sposobem na rodzinne spędzanie czasu.

/źródło - /fot. Stefan Zubczewski/