Obiad na zimno - chłodniki - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 07 lipca 2018 10:14

Obiad na zimno – chłodnik

Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, ale również najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy i pożywny posiłek latem? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu chłodniki.


Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe – na bazie warzyw, co oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa.

Gazpacho

Ten hiszpański chłodnik na bazie pomidorów to idealna propozycja dla wszystkich fanów zupy pomidorowej. Dodatek chleba sprawia, że posiłek jest syty, a chłodnik gęsty.
Składniki:
• Pomidory z puszki marki Sandra
• Papryka czerwona
• Ogórek zielony
• Mała cebula
• Ząbek czosnku
• 3 kromki białego pieczywa
• 5 łyżek oliwy
• 2 łyżki octu winnego
• Sól, pieprz do smaku
• Natka pietruszki
Przygotowanie:
Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.

Chłodnik z kukurydzy

Zupa z kukurydzy będzie delikatna i słodka.
Składniki:
• 3 puszki kukurydzy marki Sandra
• 1 mała cebula
• Ząbek czosnku
• 1/3 szklanki śmietanki 36%
• ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
• Łyżka masła
• Sól, pieprz do smaku
• Szczypiorek
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.

Zielony chłodnik

Składniki:
• 2 puszki groszku marki Sandra
• 500 ml maślanki
• 2 ząbki czosnku
• 100 g sera feta
• Oliwa
• Świeże liście bazylii i oregano
• Rzodkiewka
• Sól do smaku
Przygotowanie:
Groszek odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy maślankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i zioła. Blendujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą do smaku. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki – dekorujemy chłodnik.
Smacznego!

/źródło - /