Zdrowie w warzywach, czyli trzy pomysły na wegetariański obiad - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 02 lipca 2018 14:51

Zdrowie w warzywach, czyli trzy pomysły na wegetariański obiad

Na temat wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie naukowcy sprzeczają się od wielu lat. Niepodważalnym jednak argumentem „za” są wyniki badań, które udowadniają, że osoby rezygnujące ze spożywania mięsa mają niższy poziom cholesterolu, niższe ciśnienie krwi oraz niższy wskaźnik zachorowalności na nowotwory, otyłość czy cukrzycę typu 2. Warto więc, nawet raz na jakiś czas, zrezygnować z dania mięsnego, na rzecz równie smacznych i pożywnych potraw przygotowanych na bazie warzyw i owoców.


Z jedzenia mięsa zrezygnowało już wiele polskich i zagranicznych gwiazd. To nie tylko piękne aktorki czy modelki jak Joanna Krupa, Julia Roberts czy Anna Kalczyńska, ale także politycy jak np. Bill Clinton, który przeszedł na wegetarianizm po dwóch poważnych operacjach serca. Wielu lekarzy, dietetyków oraz naukowców coraz częściej namawia nas do zrezygnowania z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli obawiamy się przejścia na taką dietę – warto najpierw spróbować kilku przepisów przygotowanych przez ekspertów marki Sandra, które udowodnią, że dieta wegetariańska może być smaczna, a posiłki szybkie w przygotowaniu.

Wegetariańskie burgery

Przejście na dietę eliminującą spożycie mięsa nie musi oznaczać, że od tej pory będziemy wykluczeni z wielu towarzyskich spotkań, np. przy grillu. Także coraz więcej restauracji (nawet burgerownie) posiada wersje wege swoich dań. Poniżej znajdziecie przepis na burgera do przygotowania w piekarniku lub na grillu.
Składniki:
• ½ szklanki kaszy jaglanej
• ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• Pęczek natki pietruszki
• Czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
• 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
• Przyprawy: wędzona papryka, słodka papryka, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy z dodatkiem koncentratu pomidorowego i soli do momentu, aż będzie miękka. Fasolę odsączamy z zalewy i ½ puszki blendujemy na gładką masę. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy zmielone płatki owsiane i dolewamy olej. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i formujemy kotlety, które możemy piec w piekarniku lub na tacce na grillu. Podajemy samodzielnie, z sałatką lub w bułce z ulubionymi dodatkami.

Faszerowany bakłażan

Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia... owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.
Składniki:
• Bakłażan
• Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
• Papryka czerwona
• Kasza pęczak
• Cebula
• Natka pietruszki
• Odrobina oleju
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż i wydrążamy jego wodnistą część (tę z pestkami). Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju razem z ugotowaną kaszą. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z odsączonymi pomidorami. Podsmażamy do momentu aż papryka zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym (po posypaniu go solą powinien puścić wodę). Nakładamy warstwę kaszy z cebulką i na to warstwę pomidorów z papryką. Zapiekamy przez ok. 20 minut – do momentu, aż bakłażan zmięknie. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Krem z kukurydzy

Szybka w przygotowaniu zupa krem. Głównemu składnikowi zawdzięcza swój słodki smak, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
• 2 puszki kukurydzy marki Sandra
• Litr bulionu warzywnego
• 2 łyżki masła
• 2 duże ziemniaki
• 1 cebula
• Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz.
• Szczypiorek
Przygotowanie:
W garnku na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i kukurydzę (odłóżmy 2 łyżki kukurydzy do ozdobienia dania). Kiedy cebula zmięknie dodajemy bulion oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i blendujemy zupę na jednolitą masę. Zdobimy niezblendowaną kukurydzą i szczypiorkiem.
Smacznego!

/źródło - /