Crostata idealna według Matteo Brunetti - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 22 czerwca 2018 08:36

Crostata idealna według Matteo Brunetti

Crostata to łatwe do wykonania i pyszne włoskie ciasto. Można je nadziewać wszystkim, co lubimy: owocami, ricottą czy kremem czekoladowym. Matteo Brunetti podaje swój rodzinny przepis na idealny deser.


 

Crostata jest bardzo popularna w całych Włoszech. Prostota jej wykonania i mnóstwo wersji nadzienia sprawiają, że nie może się znudzić – zapewnia Matteo. Zanim jednak zagnieciemy kruche ciasto, warto poznać nieco historii tego tradycyjnego wypieku.

Syrena, zakonnice i markiz, czyli historia Crostaty

Badacze włoskiej kuchni uważają, że crostata ma niezwykle długą historię. Jedna z legend głosi, że przygotowały ją Włoszki dla syreny Partenope w podziękowaniu za pomoc. Ciasto miało wymiar symboliczny. Każdy składnik stanowił dar: mąka miała dać siłę i bogactwo, ricotta symbolizowała pracę, jaja odnowienie życia, a cukier słodycz. W kolejnej legendzie pierwszą crostatę przypisuje się pewnej zakonnicy z klasztoru San Gregorio Armeno. Miała ona przygotować ciasto inspirowane starożytnym przepisem, które w Wielki Piątek byłoby jedzone jako symbol Zmartwychwstania Chrystusa. Crostata została doskonale przyjęta i ciągle zyskiwała na popularności, goszcząc w wielu włoskich domach. Aż któregoś dnia pewien markiz miał wypadek niedaleko Neapolu i musiał przenocować u gościnnej, włoskiej rodziny. Tam poczęstowano go świeżo upieczonym ciastem, które tak zachwyciło arystokratę, że poprosił o przepis. Zawiózł go na dwór Burbonów. Tam poczęstował nią królową Austrii Marię Teresę, która była nazywana „królową, która nigdy się nie uśmiecha”. Jak można się spodziewać, po degustacji na twarzy królowej zawitał uśmiech.

Czym nadziać Crostatę

Crostata najczęściej nadziewana jest sezonowymi owocami: morelami, wiśniami, brzoskwiniami czy jagodami lub ricottą. W moim domu królowała ta ostatnia. Szczególnie w wersji z pokruszoną czekoladą i skórką z cytryny. Zawsze na rodzinny, niedzielny obiad babcia lub ciocia piekły crostatę. To smak dzieciństwa. Wśród dzieci bardzo popularna jest również wersja nadziana po brzegi nutellą – opowiada Matteo Brunetti. Jednak crostata na słodko, jak popularna by nie była, nie jest jedyną możliwością. W starszych, włoskich książkach kucharskich znajdujemy również crostaty wypełnione owocami morza, warzywami czy mięsem.

Przepis na Crostatę według Matteo Brunetti
Składniki: 500g sera Ricotta, 2 jajka, 1 żółtko, 320g mąki, 300g cukru, 310g masła, 100g kawałków czekolady 70%, sól, skórka z 1 cytryny


Krok po kroku: http://bit.ly/Crostata_ricotta_i_czekolada

/źródlo - /

Poprawiony: piątek, 22 czerwca 2018 08:49