Buddha Bowl - skomponuj własną miskę obfitości z ulubionych warzyw i orzechów - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 19 czerwca 2018 11:18 |
Buddha Bowl - skomponuj własną miskę obfitości z ulubionych warzyw i orzechówNiezwykle popularna w kulinarnej blogosferze i mediach społecznościowych Buddha Bowl to nic innego jak pełnowartościowy, zdrowy i kolorowy posiłek podany w misce wypełnionej po brzegi. Danie nie tylko wygląda intrygująco na talerzu, ale również doskonale smakuje. To świetne rozwiązanie na obiad dla wszystkich, którzy dbają o formę. Przygotowanie go jest bardzo proste, wystarczy połączyć warzywa, różnorodne kasze lub ryż z ulubionymi orzechami lub ziarnami.
Buddha Bowl to dosłownie miska Buddy, a w Polsce często tłumaczy się to określenie jako miska obfitości lub miska wypełniona po brzegi. Nawiązanie do mędrca jest metaforyczne. Danie ma być odpowiednio zbilansowane oraz swoją kompozycją przypominać zaokrąglony brzuszek Buddy. Warto po nie sięgnąć, szukając inspiracji na zdrowy obiad, który dodatkowo doskonale wygląda. Buddha Bowl z kotlecikami z orzechów włoskichSkładniki: Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, żeby powstał gęsty kleik. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z rozdrobnionymi orzechami, sezamem, siemieniem lnianym oraz mąką. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na rozgrzanej patelni. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka w kostkę, rzodkiewkę w talarki, a marchew w słupki. Na dnie miski wykładamy kilka liści sałaty lodowej. Na niej układamy kolejno wszystkie warzywa oraz kotlety, polewamy oliwą i posypujemy sezamem. Buddha Bowl z jarmużem, kurczakiem, awokado i ziarnamiSkładniki: Buddha Bowl z brokułem, cieciorką, orzechami nerkowca i migdałamiSkładniki: Brokuła dzielimy na różdżki i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotujemy w osobnym garnku przez 20 minut, na sypko. Buraka dokładnie myjemy szorując skórkę, zawijamy w folię aluminiową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. W połowie pieczenia buraka przekładamy, do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojoną w talarki i skropioną oliwą marchew. Pieczarki kroimy na połówki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, w misce układamy kolejno sałatę lodową, upieczonego buraka startego na tarce o grubych oczkach, pokrojone w plasterki awokado, marchew, kaszę jaglaną, brokuła, tofu oraz ciecierzycę odsączoną z wody. Całość posypujemy orzechami nerkowca, migdałami i ziarnami słonecznika. /źródło - / |