Sztuka zdobienia potraw - także przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 19 czerwca 2018 09:58

Sztuka zdobienia potraw

Dzisiejsi smakosze zwracają uwagę nie tylko na smak dania. Obecnie na równi stawiany jest także jego wygląd. Jedzenie nie spełnia już dla nas jedynie funkcji czysto praktycznej, ma również dostarczać doznań estetycznych. Sztuka zdobienia potraw nie jest trudna. Jednak bardzo łatwo w niej o przesadę, a co za tym idzie, oszpecenie dania, zamiast podkreślenia jego walorów. Warto więc poznać kilka trików przygotowanych przez ekspertów marki Sandra, które nawet ze zwykłej potrawy zrobią prawdziwe dzieło sztuki.


Zdobienie deserów kojarzy nam się głównie z dużą ilością bitej śmietany i kandyzowanymi owocami, natomiast dań wytrawnych z przybraniem sałatą i pomidorem. Takie ozdobniki są jednak domeną dawnych czasów. Obecnie w tym temacie najważniejszy jest umiar i minimalizm. Niezwykle istotny jest także oryginalny pomysł, dzięki któremu nawet najbardziej pospolite dania zaprezentujemy w niebanalny sposób.

Oszukać zmysły

Jedną z zalet nowoczesnego zdobienia deserów jest możliwość oszukania zmysłów. Możemy uzyskać taki efekt, np. serwując słodkie smaki pod przykrywką wytrawnych. Wystarczy tak przygotować potrawę, aby jej wygląd sugerował coś innego, niż byśmy się spodziewali. Poniżej przepis na prosty deser na bazie jogurtu, który wygląda identycznie jak jajka sadzone
Składniki:
• Jogurt grecki
• Połówki brzoskwiń z puszki marki Sandra
• Jabłko
Przygotowanie:
Na talerzu robimy dwa kleksy z jogurtu o nieregularnym kształcie. Odsączamy brzoskwinie i kładziemy po jednej połówce (płaską stroną do talerza) na środku każdego kleksa. W ten sposób, aby jogurt i brzoskwinia przypominały jajko sadzone. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce lub karbownicy do frytek.

Wisienka na torcie

Nawet najprostsze desery możemy wzbogacić za pomocą jednego elementu. Zwykłe lody waniliowe podane w pucharku z dodatkiem własnoręcznie przygotowanych wiśni w czekoladzie, zmienią nasz deser w coś niecodziennego. Tymi samymi wiśniami można przyozdobić babeczki, bezy lub podać je jako dodatek do kawy i nadać w ten sposób całości oryginalnego charakteru. Poniżej przepis na przygotowanie domowych pralinek wiśniowych.
Składniki:
• Wiśnie drylowane marki Sandra
• Tabliczka gorzkiej czekolady
• Tabliczka mlecznej czekolady
• Migdały lub inne ulubione orzechy
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej wiśnie. Należy pamiętać, żeby zawsze wykorzystywać do przyrządzania tego rodzaju przekąsek wiśnie drylowane – jeśli nasz gość będzie przekonany, że sięga po zwykłą czekoladkę, nie będzie przygotowany na pestkę, należy się więc jej pozbyć. Obtoczone w ten sposób wiśnie odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Zanim jednak to się stanie posypujemy je roztłuczonymi migdałami lub innymi orzechami. Dodatkowo możemy roztopić również czekoladę mleczną i cienką strużką z rękawa cukierniczego ozdobić praliny.

Nie tylko desery

Za pomocą owoców można również ozdobić dania wytrawne. W tej roli doskonale sprawdzą się ananasy, morele czy brzoskwinie, które będą estetycznym i smacznym zwieńczeniem dań mięsnych i sałatek. Możemy wyciąć z nich fantazyjne kształty (np. gwiazdy z plastrów ananasa) lub wcześniej je ugrillować, aby nie tylko nadać im wyjątkowego smaku i aromatu, ale również przyozdobić charakterystycznymi prążkami grilla. Poniżej przepis na grillowane brzoskwinie.
Składniki:
• Połówki brzoskwiń marki Sandra
• Odrobina miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie smarujemy miodem i grillujemy z każdej strony po kilka minut. Tak przygotowane owoce mogą ozdobić półmisek mięs pieczonych, grillowanych lub gotowanych. Nadadzą się również do sałatek i deserów.
Smacznego!

/źródlo - /