Sztuka zdobienia potraw - także przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 19 czerwca 2018 10:58 |
Sztuka zdobienia potrawDzisiejsi smakosze zwracają uwagę nie tylko na smak dania. Obecnie na równi stawiany jest także jego wygląd. Jedzenie nie spełnia już dla nas jedynie funkcji czysto praktycznej, ma również dostarczać doznań estetycznych. Sztuka zdobienia potraw nie jest trudna. Jednak bardzo łatwo w niej o przesadę, a co za tym idzie, oszpecenie dania, zamiast podkreślenia jego walorów. Warto więc poznać kilka trików przygotowanych przez ekspertów marki Sandra, które nawet ze zwykłej potrawy zrobią prawdziwe dzieło sztuki.
Zdobienie deserów kojarzy nam się głównie z dużą ilością bitej śmietany i kandyzowanymi owocami, natomiast dań wytrawnych z przybraniem sałatą i pomidorem. Takie ozdobniki są jednak domeną dawnych czasów. Obecnie w tym temacie najważniejszy jest umiar i minimalizm. Niezwykle istotny jest także oryginalny pomysł, dzięki któremu nawet najbardziej pospolite dania zaprezentujemy w niebanalny sposób. Oszukać zmysłyJedną z zalet nowoczesnego zdobienia deserów jest możliwość oszukania zmysłów. Możemy uzyskać taki efekt, np. serwując słodkie smaki pod przykrywką wytrawnych. Wystarczy tak przygotować potrawę, aby jej wygląd sugerował coś innego, niż byśmy się spodziewali. Poniżej przepis na prosty deser na bazie jogurtu, który wygląda identycznie jak jajka sadzone Wisienka na torcieNawet najprostsze desery możemy wzbogacić za pomocą jednego elementu. Zwykłe lody waniliowe podane w pucharku z dodatkiem własnoręcznie przygotowanych wiśni w czekoladzie, zmienią nasz deser w coś niecodziennego. Tymi samymi wiśniami można przyozdobić babeczki, bezy lub podać je jako dodatek do kawy i nadać w ten sposób całości oryginalnego charakteru. Poniżej przepis na przygotowanie domowych pralinek wiśniowych. Nie tylko deseryZa pomocą owoców można również ozdobić dania wytrawne. W tej roli doskonale sprawdzą się ananasy, morele czy brzoskwinie, które będą estetycznym i smacznym zwieńczeniem dań mięsnych i sałatek. Możemy wyciąć z nich fantazyjne kształty (np. gwiazdy z plastrów ananasa) lub wcześniej je ugrillować, aby nie tylko nadać im wyjątkowego smaku i aromatu, ale również przyozdobić charakterystycznymi prążkami grilla. Poniżej przepis na grillowane brzoskwinie. /źródlo - / |