Białe szparagi - jak je przyrządzić?
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 04 czerwca 2018 08:35

Białe szparagi – jak je przyrządzić?

Radzi Krzysztof Obliński – Szef Kuchni Restauracji Spichlerz
Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Warto więc podczas najbliższych zakupów sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze.


Patent na białe szparagi

Białe szparagi trzeba dokładnie obrać, ponieważ mają twardą i grubą skórkę, którą trudno przerzuć. Należy je obierać od główki do dołu. Następnie zagotowujemy wodę, do której dodajemy sól i cukier (szparagi są troszkę gorzkie, cukier złagodzi tę gorycz). Do gotującej się wody wrzucamy obrane szparagi na 2 minuty (czas jest bardzo istotny). Potem wyciągamy szparagi i hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania i szparagi pozostają jędrne. Zahartowane szparagi wrzucamy na patelnię wraz z odrobiną prawdziwego masła i lekko obsmażamy. Nie powinno trwać to dłużej niż kilka minut. Ciepłe szparagi ściągamy z patelni i jemy.

Jędrne, pyszne i zdrowe!

Szparagi polecam podawać z pomidorami i sosem holenderskim lub w formie risotto z dodatkiem słonecznika i oliwy ziołowej. To także świetny dodatek do mięs oraz warzywo, z którego możemy przygotować pyszną zupę krem – mówi Krzysztof Obliński, Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz.
W sezonowym menu Restauracji Spichlerz szparagów nie brakuje. Zjeść można między innymi:
• Krem z białych szparagów z migdałami i groszkiem zielonym;
• Szparagi gotowane z pomidorami i sosem holenderskim;
• Risotto ze szparagami, słonecznikiem i oliwą ziołową;
• Perliczkę ze szparagami, ziemniakami młodymi, rabarbarem, kalarepą i sosem;
• Filet z pstrąga ze szparagami, kawiorem, selerem i groszkiem zielonym;
• Polędwicę wołową ze szparagami, marchewką, selerem, szpinakiem, sosem holenderskim i młodymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat Zamku Topacz można znaleźć na stronie www.zamektopacz.pl

/źródło - /