Orientalny obiad dla Mamy jako prezent z okazji Dnia Matki - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 26 maja 2018 07:44

Orientalny obiad dla Mamy – pomysł na prezent z okazji Dnia Matki

Dzień Matki to wyjątkowe święto i doskonała okazja do wyrażenia wdzięczności mamie za trud włożony w nasze wychowanie. Prezent, który dla niej przygotujemy wcale nie musi być drogi i wymyślny, wystarczy że będzie pełen serca i zaangażowania. Co zatem będzie idealnym upominkiem? To proste! Spędź razem z mamą czas wypełniony wspomnieniami i rozmową oraz przygotuj dla niej pyszny obiad.


 

W tym roku Dzień Matki wypada w sobotę, więc wymówki z serii „po pracy nie mam już siły” nie wchodzą w grę! Możesz zarezerwować dla swojej mamą cały dzień, który spędzicie na wspólnych rozmowach i oglądaniu zdjęć lub nagrań z przeszłości. Zamieńcie się też rolami i tym razem to Ty przygotuj dla niej pyszny obiad. Warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy mamę.

Kotleciki z ciecierzycy

• 400 g gotowanej cieciorki w puszcze marki Jasmeen
• 2 łyżki płynu z zalewy
• 1 jajko
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
• sól, pieprz do smaku
• szczypta kminu rzymskiego
• oliwa lub olej do smażenia
Odcedź ciecierzycę (zachowując 2 łyżki płynu) i zblenduj (niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy). Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą), sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (około 2 minut). Kotleciki możecie zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.

Bezmięsny gulasz

• puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
• 1 duża papryka czerwona
• 2 pory
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• kawałek selera
• 3 ząbki czosnku
• 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
• zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
• olej rzepakowy
Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.

Kurczak w marynacie

• 1 kg pałek z kurczaka
• ciecierzyca z puszki marki Jasmeen
• 1 czerwona papryka
• 1 cukinia
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki pasty Harissa marki Jasmeen
• przyprawa do pikantnego kurczaka
• 100 ml jogurtu naturalnego
Przygotuj marynatę – wymieszaj jogurt naturalny, harissę i dodaj szczyptę przyprawy do kurczaka. Umyj mięso i obtocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na kilka godzin. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą, ciecierzycę odcedź i ułóż wszystko na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż na nich kurczaka razem z marynatą. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 26 maja 2018 07:58