Truskawki w obiadowej odsłonie - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 24 maja 2018 05:14

Truskawki w obiadowej odsłonie

Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja. Dlaczego nie warto przegapić sezonu na te czerwone i soczyste owoce?

Truskawki najlepiej smakują, w lekkich i pełnych aromatów daniach. Nie lubią dużej ilości dodatków, dlatego tak dobrze czują się np. w towarzystwie chrupiących orzechów (szczególnie migdałów lub pistacji), a także suszonych owoców, z którymi tworzą niepowtarzalne duety smakowe i witaminowe. Stając się doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy potasu. Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe... i koniecznie nie zapomnij o deserze!

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:
• 2 kg truskawek
• 200 mln mleka kokosowego
• 1 szklanka soku z buraków
• 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
• Szczypta soli
• 2 łyżeczki miodu
• Pieprz do smaku
• Listki mięty

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.

Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo – cytrynowym sosie

Składniki:
• 1 opakowanie jarmużu
• 0,5 kg truskawek
• Pęczek rzodkiewki
• 75 g Migdałów w płatkach Bakalland
• 3 łyżki oliwy
• Sok z połowy cytryny
• 2 łyżki miodu
• Sól i pieprz do smaku

Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.

Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

Składniki
• 1 kg truskawek
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 75 g płatków migdałów Bakalland
• Świeży imbir
• 100 ml śmietanki 30%
• 2 łyżeczki syropu klonowego

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

/źródło - /