Sushitilla, czyli kombinacja tortilli i sushi Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 20 maja 2018 08:12

Sushitilla, czyli kombinacja tortilli i sushi

Ostatnio bardzo modne stało się łączenie dwóch dań w jedno, które tworzą dzięki temu nowe, niecodzienne kombinacje smaków. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy propozycje na... sushitillę, czyli sushi w tortilli, która nie wymaga użycia ryżu ani glonów. Jest to niezwykle smaczna propozycja, szczególnie dla osób, które uwielbiają sushi, jednak przygotowanie jego tradycyjnej wersji jest dla nich zbyt czasochłonne.


 

Sushitilla to szybka i łatwa w wykonaniu alternatywa dla tradycyjnego sushi. Nie musimy przygotowywać ryżu, który w tradycyjnej potrawie stanowi największe wyzwanie. Zdarza się też, że nie jesteśmy miłośnikami smaku glonów, w które zawinięte są całe rolki tego japońskiego przysmaku. Wystarczy więc przygotować sushi w... tortilli.

Łososiowa sushitilla

Tradycyjne połączenie łososia i kremowego serka jest już nam dobrze znane, całość zawinięta jednak w tortillę o smaku curry będzie nie tylko treściwszym posiłkiem, ale również nada potrawie wyrazistego smaku.
Składniki:
• Tortilla o smaku curry marki Sandra
• Kremowy serek
• Wędzony łosoś
• Szczypiorek
• Ogórek zielony
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy kremowym serkiem. Na środku kładziemy plastry łososia, pokrojonego w słupki ogórka i źdźbła szczypiorku. Zawijamy całość i kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm.

Sushitilla z tuńczykiem

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Jest niskokaloryczny i zawiera wiele białka i składników odżywczych korzystnych dla naszego organizmu. Warto więc włączyć go do naszego menu.
Składniki:
• Tortilla o smaku curry marki Sandra
• Kremowy serek
• Ogórek konserwowy
• Pomidor
• Surowy tuńczyk
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy serkiem. Ogórka i pomidora pozbawiamy gniazda nasiennego (mokrej części) i kroimy w słupki. Tuńczyka kroimy w paski. Wszystkie składniki układamy na środku tortilli i zawijamy. Kroimy w plastry grubości ok. 3 cm.

Sushitilla w formie hand roll

Jeśli nie lubimy jeść za pomocą pałeczek, to polecamy przygotowanie sushitilli w formie hand rolla. Dodatkowo jeśli nie przepadamy za tradycyjnym sushi, za to lubimy ryby, to polecamy innowacyjną wersję sushitilli.
Składniki:
• Tortilla pszenna marki Sandra
• Czerwona kapusta
• Awokado
• Kukurydza marki Sandra
• Surowy tuńczyk
• Szczypiorek
• Sezam
• Limonka
Przygotowanie:
Tuńczyka lekko podsmażamy (na tyle, aby pozostawić w środku pas surowej ryby). Obtaczamy w sezamie i kroimy na plasterki. Na tortilli układamy poszatkowaną kapustę, pokrojone awokado, kukurydzę i tuńczyka. Posypujemy szczypiorkiem. Całość skrapiamy limonką i zawijamy.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 20 maja 2018 11:47