Co dziś na śniadanie? - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 22 kwietnia 2018 10:01

Co dziś na śniadanie?

24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania

Takie pytanie pojawia się w naszej głowie chwilę po przebudzeniu, a kilkanaście minut później już słychać je w kuchni, głośno wypowiadane przez głodnych domowników. Z jednej strony cieszymy się, że pamiętają oni o tym, jak ważny jest ten pierwszy posiłek dnia, z drugiej – brakuje nam pomysłów na to, co nowego, oryginalnego i pobudzającego do działania możemy sobie i im zaserwować.


 

O poranku szybkie rozwiązania są najlepsze! Ale pamiętajmy, że powinny być także pożywne i smaczne, aby pozytywie wpłynąć zarówno na nasz organizm, jak i dobre samopoczucie. Wbrew niektórym opiniom, na szybko przygotujemy owsiankę. Jeśli zalejemy płatki owsiane dzień wcześniej mlekiem (lub wodą), rano będą miękkie. Wystarczy podgrzać, posypać suszonymi lub świeżymi owocami i śniadanie gotowe. Także wszelkiego rodzaju granole i otręby możemy przygotować z wyprzedzeniem. Obowiązkowym elementem śniadania powinny być także warzywa – śmiało możemy je przygotować dzień wcześniej w formie sałatki, która z powodzeniem przetrwa noc w lodówce. Dobrym pomysłem będzie także szybki koktajl warzywny lub owocowy.
Kiedy jednak wolimy przyrządzić coś na świeżo, sprawdzą się przepisy na pyszne śniadaniowe kanapki. Niektóre ze składników możemy przygotować dzień wcześniej (np. pasty, dipy, warzywa, jajka) i schować do lodówki, a rano poskładać wszystko w smakowitą kompozycję. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania przedstawiamy różnorodne pomysły na niecodzienne kanapkowe rozwiązania, które zachwycą i dodadzą energii małym i dużym smakoszom.

Oliwkowo!

Oliwki na śniadanie? Dlaczego nie! Ta pachnąca greckim klimatem pyszna mieszanka pomidorów, oliwek i kaparów zachwyci swoim smakiem i ziołowym aromatem. Propozycja dla wegan i wszystkich tych, którzy już marzą o urlopie w ciepłym klimacie.

Pełnoziarniste kanapki z pomidorami, oliwkami i bazylią
Składniki:
• 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• 20 g Ramy 100% Roślinnej
• 2 pomidory
• 1 cebula czerwona mała
• 1 ząbek czosnku
• kilka zielonych oliwek
• kilka czarnych oliwek
• 1 łyżeczka kaparów
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• kilka listków świeżej bazylii
• 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

1. Umyj i osusz pomidory, podziel na ćwiartki i usuń z nich gniazda. Następnie pokrój je w kostkę 0,5 x 0,5 cm.
2. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a czosnek posiekaj. Połącz przygotowane dotychczas składniki i dodaj do nich kapary oraz oliwę. Całość wymieszaj i dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
3. Kromki pieczywa posmaruj Ramą 100% Roślinną i na każdą z nich nałóż porcję pomidorowej salsy. Na każdej kanapce połóż listek świeżej bazylii.

Serek wiejski w nowym wydaniu!

Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niego dnia. Ale nie brakuje też tych, którzy wciąż nie mogą się do niego przekonać. Nowa, prawdziwie śniadaniowa propozycja podania serka wiejskiego z niespodziewanym zielonym dodatkiem z pewnością zachwyci nawet tych niezdecydowanych.

Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim
Składniki:
• 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
• 20 g Ramy 100% Roślinnej
• 200 g serka wiejskiego
• 3 suszone pomidory
• 2 garście rukoli
• 1 łyżka orzeszków piniowych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na pesto z rukoli:
• 100 g rukoli
• 2 łyżki orzeszków piniowych
• 100 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól do smaku
• pieprz czarny mielony do smaku

1. Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki na pesto i zmiksuj je na gładko.
2. Odsącz serek wiejski, pokrój pomidory w cienkie paski i upraż orzeszki na suchej rozgrzanej patelni.
3. 2 garście rukoli wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i uprażonymi orzeszkami pinii. Dodaj do całości oliwę i wymieszaj ponownie.
4. Kromki pieczywa posmaruj Ramą 100% Roślinną i na każdej połóż sałatkę z rukoli.
5. W miseczce połącz serek wiejski z dużą łyżką przygotowanego pesto. Wymieszaj i nałóż na kanapki, udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami i podawaj.

Kto zachwyca? Soczewica!

W tym sezonie pasty królują na kanapkach! Są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie – przygotowane dzień wcześniej, rano wymagają tylko rozsmarowania na kanapce. Propozycja pasty z soczewicy to alternatywa dla wszystkich tych, którym znudziły się te rybne i jajeczne. Raz przygotowana na stałe zagości w śniadaniowym menu.
Kanapki z pastą z soczewicy
Składniki:
• 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego
• 20 g Ramy 100% Roślinnej
• 200 g soczewicy
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 chili .
• 100 ml bulionu

• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 łyżka sezamu

1. Ugotuj soczewicę, żeby była całkowicie miękka. Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i chilli. Pokrój drobno kolendrę.
2. Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż czosnek, cebulę oraz chilli. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej połowę bulionu i zagotuj całość. Dopraw do smaku.
3. Do kielicha blendera przełóż odcedzoną soczewicę i zmiksuj ją na gładko. W razie potrzeby dolej jeszcze bulion.
4. Dodaj do pasty pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Następnie nałóż na posmarowane Ramą kromki pieczywa, posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.

Klasyka gatunku!

Połączenie jajek i tuńczyka sprawdza się od lat w tradycyjnych, domowych sałatkach. Dlaczego więc nie wykorzystać go na kanapce, z dodatkiem ogórka konserwowego? Smak ryby zostanie odpowiednio zbilansowany i podkreślony dzięki dobranym dodatkom, dlatego ta kompozycja przypadnie do gustu nawet najmłodszym.
Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem
Składniki:
• 4 kromki chleba żytniego
• Rama Classic
• 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
• 2 łyżki majonezu
• 4 jajka przepiórcze
• 6 ogórków korniszonów
• kilka gałązek koperku do dekoracji

1. Tuńczyka odcedź z zalewy i zmiksuj z majonezem na gładką pastę.
2. Kromki chleba przekrój na pół i posmaruj dokładnie Ramą Classic.
3. Jajka gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Po tym czasie wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
4. Posmaruj pastą każdą kromkę pieczywa. Ogórki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na kanapkach.
5. Całość udekoruj gałązkami koperku oraz połówkami ugotowanych jajek.

Kanapki na słodko? Wyśmienicie!

Sery w każdej postaci – to coś, co sprawdza się na śniadaniowych kanapkach. Raz wytrawnie, a raz – na słodko! Ale od dziś nie będzie to oznaczało tylko twarożku z cukrem albo miodem, bo na śniadaniowym stole pojawi się połączenie gorgonzoli i gruszki! Tak, sery pleśniowe uwielbiają owoce!
Kanapka z gorgonzolą i gruszką
Składniki:
• 8 cienkich kromek chleba wileńskiego lub innego ulubionego
• 30 g Ramy Classic
• 30 g rukoli
• 1 gruszka
• 80 g sera gorgonzola
• 20 g orzechów włoskich
• 1 łyżka syropu z octu balsamicznego

1. Ser gorgonzola pokrój na małe kawałki, obierz gruszkę i pokrój ją w pół plastry, a orzechy delikatnie rozkrusz.
2. Kromki chleba posmaruj Ramą Classic. Na czterech kromkach ułóż rukolę, kawałki sera, pomiędzy które wciśnij orzechy.
3. Takie kompozycje polej z wierzchu syropem z octu balsamicznego. Następnie na wierzchu każdej kanapki połóż plastry gruszki, przykryj resztą kromek chleba i dociśnij.
4. Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty.

Smacznego śniadania!


 

Śniadanie w pytaniach i odpowiedziach


Czyli co powinniśmy wiedzieć o najważniejszym posiłku dnia?
Bez śniadania ani rusz – to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień. Ważne, by zawsze o nim pamiętać, spożywać je regularnie, w odpowiedniej formie i zrównoważonych proporcjach. Dlatego warto zadać sobie kilka pytań i dowiedzieć się, jak wygląda nasze podejście do śniadań. Czy jest prawidłowe, czy może przyda się mały rachunek sumienia, bo jednak wciąż należymy do grona osób, które zapominają o tym najważniejszym posiłku?

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda część naszego ciała oczekuje zastrzyku energii do działania. Organizm w czasie nocnego odpoczynku ciężko pracuje, aby pozwolić nam się zregenerować. Dlatego liczy na to, że rankiem dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii i podwyższymy poziom glukozy. Świadomie rezygnując ze śniadania możemy mieć pewność, że już w godzinach przedpołudniowych odczujemy zmęczenie, osłabienie, spadek nastroju - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec współpracujący z marką Rama.


Czy Polacy spożywają śniadania regularnie?
Większość z nas (86%) deklaruje, że poranny posiłek spożywa regularnie, każdego dnia . 73% robi to przed godziną 8:00. Zdecydowana większość, 85% je śniadania w domu, co pozwala zachować kontrolę nad składnikami i odpowiednio zbilansować posiłek. Mając jednak świadomość, że śniadania stanowią główną siłę napędową naszego organizmu, 14% osób, które ich nie jedzą, to wciąż zbyt dużo. Powinniśmy więc nieustannie zachęcać zapominalskich do zmiany nawyków żywieniowych. Jedząc regularnie śniadania, regulujemy swój metabolizm, co sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała – przypomina Iwonna Niegowska, żywieniowiec.


Co najczęściej jemy na śniadanie?
Zazwyczaj śniadanie składa się z kanapek popijanych herbatą (61%), rzadziej kawą (36%) . 66% wskazuje na kanapki z wędliną, 55% z serem żółtym lub topionym, 46% z twarogiem lub serem białym. Bywają to także dania na ciepło, takie jak jajecznica, parówki lub płatki z mlekiem. W ciągu tygodnia stawiamy na wygodę i przygotowujemy to, co mamy pod ręką. Ponieważ rano zależy nam na czasie, warto o śniadaniu pomyśleć już poprzedniego dnia. Doskonałym pomysłem jest wcześniejsze przygotowanie wartościowych past kanapkowych, pokrojenie przydatnych dla urozmaicenia składników, aby szykując śniadanie przełożyć je tylko na chleb, bułkę czy bagietkę.

Kiedy powinno się zjeść śniadanie?
Po pierwszy posiłek w ciągu dnia należy najlepiej sięgnąć do 1 godziny po przebudzeniu – odpowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec współpracujący z marką Rama.


Z czego powinno się składać odpowiednio zbilansowane śniadanie?
Przede wszystkim, przygotowując śniadanie powinniśmy pamiętać, że odpowiednio zbilansowany posiłek sprzyja pracy mózgu i korzystnie wpływa na poprawę koncentracji oraz pamięć. Jak przekonuje żywieniowiec, Iwonna Niegowska: Śniadanie powinno dostarczyć naszemu organizmowi 20-25% całodobowej energii, będąc drugim po obiedzie posiłkiem względem liczby kalorii (500-700 kcal). Jego wartościowość zagwarantują nam:
• węglowodany złożone – pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane
• nienasycone kwasy tłuszczowe – ryby, dobrej jakości margaryny, zawierające wysokiej jakości olej rzepakowy, jak Rama Classic czy Rama 100% Roślinna
• białko – mleko, jogurt, twaróg, sery, jaja
• warzywa i owoce.
Należy pamiętać, że warzywa i owoce są podstawowym poziomem Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, co oznacza, że powinniśmy spożywać ich jak najwięcej . Co istotne, szczegółowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o minimum 5 porcjach warzyw i owoców zjadanych każdego dnia. Dlatego powinny one stanowić obowiązkowy dodatek do śniadania, np. do pysznych kanapek.


Jak dobrze dobierać składniki na kanapki?
Okazuje się, że przygotowywanie kanapek to prawdziwe pole do kulinarnych popisów. Śmiało możemy powiedzieć, że chociaż wciąż królują w kuchni klasyki w postaci kanapek z serem czy szynką, to co raz częściej sięgamy po bardziej odważne kombinacje. Co ważne, nawet takie klasyczne propozycje można urozmaicić w prosty sposób dodając do nich m.in. warzywa, świeże lub suszone owoce, kiełki, orzechy, dipy czy sosy.


Jak długo powinniśmy jeść śniadanie?
Pamiętajmy, że śniadanie to podstawa efektywnego funkcjonowania w ciągu dnia, źródło naszej energii, dlatego nie powinno być spożywane w nadmiernym pośpiechu. Postarajmy się wstawać codziennie 10 minut wcześniej, aby przeznaczyć ten czas na uważne zjedzenie pierwszego posiłku. Ranek to także doskonała okazja do tego, aby na chwilę usiąść przy stole całą rodziną, rozpocząć wspólnie dzień i zaplanować działania. To możliwość budowania i pogłębiania więzi rodzinnych, a także przekazywania najmłodszym właściwych nawyków i wzorców żywieniowych.


 

Śniadanie z natury!


Inna. Roślinna.
Żywieniowcy podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Tymczasem, przez pośpiech i poranny brak czasu, tak często z niego rezygnujemy. Jednak nie warto odkładać go na później, ponieważ istnieje idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie – pyszne i pożywne kanapki.
Ich ważnymi składnikami są produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, na bazie wysokiej jakości oleju rzepakowego, takie jak Rama Classic. To nie tylko gwarancja niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, ale także źródło witamin A, D (obowiązkowo dodawanych do margaryn i innych roślinnych tłuszczów do smarowania ) oraz witaminy E. Ponadto kanapka z Ramą jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Produkt doskonale rozsmarowuje się na pieczywie, nawet bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Pozwala to oszczędzić tak cenny o poranku czas, przy jednoczesnej gwarancji wspaniałego smaku.

Alternatywą dla osób na dietach eliminacyjnych, dla nietolerujących laktozy, a także dla wegan jest Rama 100% Roślinna. To wariant zawierający wyłącznie tłuszcze roślinne, do produkcji którego nie są używane żadne produkty pochodzenia zwierzęcego. Obie propozycje to także gwarancja doskonałego smaku, idealnie komponująca się z innymi wartościowymi składnikami pożywnej śniadaniowej kanapki. Śniadanie z Ramą to niezwykle pyszna część każdego dnia.

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 22 kwietnia 2018 10:48