Wiosna na śniadaniowym stole - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 21 kwietnia 2018 10:20

Wiosna na śniadaniowym stole

Wiosną wszystko budzi się do życia. Również nasz organizm po zimie potrzebuje dodatkowego zastrzyku witamin i składników odżywczych, by z nową energią wkroczyć w tę porę roku. Najlepiej uzupełnić je zdrową, zbilansowaną dietą i zacząć od pełnowartościowego, smacznego śniadania skomponowanego z warzyw, pieczywa na zakwasie, jajek i bakalii.


Jak sprawić, by przedwiośnie zagościło na naszych stołach od rana? Przede wszystkim nie zapominajmy o pożywnym, pełnowartościowym śniadaniu i zjedzmy je bez pośpiechu w domu. Ten pierwszy posiłek powinien dostarczyć nam energii, witamin i składników odżywczych. Przygotujmy się do niego - wychodząc z pracy czy szkoły zajrzyjmy do warzywniaka, by następnego dnia mieć pod ręką świeże składniki. Wstańmy też odrobinę wcześniej, niż zwykle, a gotując postawmy na nowoczesne, modne śniadaniowe przepisy. Pozwoli nam to przyrządzić wyjątkową ucztę i zdrowo rozpocząć pierwsze wiosenne dni.

Szakszuka z chrupiącymi ziarnami

Składniki:
• 3 pomidory
• 2 jajka
• 2 ząbki czosnku
• 2 kromki żytniego chleba
• 100g Chrupiącej sałatki Bakalland
• sól, pieprz
• łyżka masła
• natka pietruszki
Pomidory wkładamy na 5 minut do miseczki z wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 6 minut, ale nie mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy jeszcze solą i smażymy dalej bez mieszania pod przykryciem, aż białka jajek się zetną. Posypujemy mieszanką prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii (Chrupiącą sałatką) i posiekaną pietruszką. Podajemy z tostami.

Chrupiąca grzanka z awokado i pistacjowym pesto z pietruszki

Składniki:
• 2 awokado
• 6 kromek pełnoziarnistego pieczywa
• pęczek natki pietruszki
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 100g Migdałów Bakalland
• 6 jajek przepiórczych
• 3 łyżki oliwy
• pieprz i sól
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżki siemienia lnianego Bakalland
Pietruszkę, namoczone w 4 łyżkach wrzątku siemię lniane i obrane pistacje przekładamy do naczynia blendera, dodajemy oliwę i blendujemy na pesto. Doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Pieczywo wkładamy na chwilę do tostera. Przygotowane grzanki smarujemy pesto, układamy na nim awokado i w jego zagłębieniach migdały, doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu, jemy z jajkami.

Zielony omlet z orzechowym miksem

Składniki:
• 4 jajka
• opakowanie sera feta
• garść szpinaku
• 10 zielonych oliwek
• 8 pomidorków koktajlowych
• 1 żółta papryka
• 75g Orzechów nerkowca Bakalland
• 75g Orzechów makadamia Bakalland
• 6 kromek pieczywa żytniego na zakwasie
• sól i pieprz
• oliwa
Szpinak blendujemy z oliwkami i jajkami na gładką masę na omlet, dodajemy przyprawy. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca i makadamia. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kilka omletów. Podajemy z pokrojonymi pomidorami, papryką, rozdrobionym serem feta, prażonymi orzechami nerkowca i makadamia. Możemy do omletu podać też grzanki.

/źródło - /