Idealny burger w trzch krokach - przepis |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 16 kwietnia 2018 08:02 |
Idealny burger w trzech krokachBurgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni.
Przy zachowaniu trzech głównych zasad, w domowym zaciszu możemy wyczarować naprawdę smacznego burgera – w sam raz na przekąskę w czasie zbliżającego się sezonu grillowego. Krok 1: Mięso – serce burgera Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku. Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki. Krok 2: Maślany smak, chrupiąca skórka Choć w sklepach bez trudu znajdziemy gotowe bułki do burgerów, żadne z nich nie zastąpią domowego, chrupiącego wypieku z sezamową posypką. Bułka do burgera nie może być zbyt puszysta, powinna mieć nieco zbitą strukturę i najlepiej, by była maślana. Jak je przyrządzić? Krok 3: Dodatki z charakterem Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta i domowej, maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków. Doskonałą propozycją dla miłośników zarówno amerykańskich burgerów jak i meksykańskich smaków będą burgery z chorizo, guacamole i granatem. Przepis na nie znajdziemy w najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę. Z przepisem zawartym w nowej książce, krok po kroku przygotujemy pomidorową salsę, która wraz z guacamole stanowić będzie dodatek do idealnego, domowego burgera. BURGERY Z CHORIZO, GUACAMOLE I GRANATEMSKŁADNIKI Guacamole Burgery z chorizo PRZYGOTOWANIE /źródło - |
Nowości
- Żywność w internecie. Kupuj mądrze
- Co powinieneś wiedzieć o diecie pudełkowej?
- Zapiekane kluski śląskie z.... - przepis
- Chcesz skutecznie zarządzać swoim czasem? Zainspiruj się ludźmi sukcesu!
- Scyntygrafia: izotopy promieniotwórcze w precyzyjnej diagnostyce obrazowej
- Jakich składników nie może zabraknąć w diecie małego dziecka?
- Szparagi kochają towarzystwo chrupkich orzechów. Nie przegap sezonu! - przepisy
- Przeciwko krztuścowi powinni się szczepić także dorośli
- Baterie łazienkowe z Wi-Fi?
- Biznesowy savoir-vivre podczas rozmowy kwalifikacyjnej - sztuka dla każdego z nas
- "Destination: Mars" zachęća dzieci do odkrywania...
- Slow food, czyli pysznie i bez pośpiechu
- Apsik! - smartfonem w alergie - nowy sposób na alergie
- Wiosenny detoks dla włosów
- Wampirzy lifting - naturalny sposób na młodość
- Bezglutenowa zapiekanka - przepis
- Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
- Technologia cyfrowa niszczy wzrok!