Pyszne zapiekanki w sam raz na kolację
Zapiekanka to proste w przygotowaniu i smaczne danie dla całej rodziny. Jest to również doskonały sposób na przemycenie warzyw, które ukryte pod przykryciem sera czy sosu beszamelowego, nie zostaną pominięte w czasie jedzenia przez nieprzekonane do nich dzieci. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na zapiekanki warzywne, makaronowe oraz te tradycyjne – na bagietce.
Jeśli chcemy przygotować szybką kolację to zapiekanka na pieczywie będzie idealnym rozwiązaniem. Natomiast jej nieco bardziej pracochłonna odmiana – z makaronem czy ziemiankami, będzie świetną propozycją na smaczny, i nadal ekspresowy w porównaniu z innymi daniami, obiad.
Zapiekanka na bagietce
Składniki: • Bagietka • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra • Pieczarki krojone marki Sandra • Cebula czerwona • Świeże liście bazylii • Ser mozzarella • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy po długości na dwie części. Układamy na niej pomidory, ser, pieczarki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Zapiekanka makaronowa
Składniki: • Makaron muszelki • Pomidory krojone marki Sandra • Pieczarki krojone marki Sandra • Ser mozzarella • Mięso mielone wołowe • Pomidorki koktajlowe • Natka pietruszki • Cebula • Czosnek • Bazylia • Oliwa • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki, natkę i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera – tak do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy przez ok. 15 minut.
Zapiekanka warzywna
Składniki: • Cukinia • Kukurydza marki Sandra • Groszek marki Sandra • Kurczak • Oliwa • Cebula • Czosnek • Szczypiorek • 4 łyżki masła • 4 łyżki mąki • 3 szklanki mleka • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek. Cukinię kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko – energicznie mieszamy, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polewamy beszamelem. Układamy warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki. Pieczemy przez 20 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
/źródło - / |