Żywność z konopi |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 09 kwietnia 2018 10:11 |
Żywność z konopiZiarna konopi zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, w proporcjach, które odpowiadają naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego. Są bogatym źródłem protein, witamin, minerałów, fitosteroli czy barwników roślinnych. Możemy kupić nasiona (siemię) konopne, jak i tłoczony z nich olej. Dostępne są także konopne słodycze, miody, kawy czy makarony.
Nienasycone kwasy tłuszczowe.Największym skarbem konopi są nienasycone kwasy tłuszczowe tj. obydwa kluczowe Omega-3 i Omega-6, w tym kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy i oleinowy. Badacze chętnie podkreślają ich doskonałą proporcję, która wynosi 3:1 (Omega-6 do Omega-3). Odpowiada ona naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego. Nienasyconym kwasom tłuszczowym przypisuje się działanie poprawiające funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaganie serca i naczyń krwionośnych, regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto wspomagają one układ immunologiczny, funkcjonowanie mózgu, balans hormonalny, energię organizmu, a także zdrowie skóry, włosów i paznokci. Warto dodać, iż ziarna konopi są jednymi z łatwej dostępnych ziaren, zawierających kwas gamma-linolenowy (GLA), który znaleźć można w niewielu pokarmach. Powstaje w wyniku rozbicia tłuszczy Omega-6. Jest korzystny szczególnie dla osób, które cierpią na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego (PMS). Aminokwasy.W nasionach konopi znajduje się także kompletny zestaw białka. Znajdziemy w nich 35% protein, w tym 20 podstawowych aminokwasów, a wśród nich 9 niezbędnych, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu. Kluczowe aminokwasy potrzebne są do wzrostu, naprawy oraz wzmocnienia mięśni. Witaminy i minerały.Ziarna konopi zawierają witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B6), C, D i E. Ponadto są bogatym źródłem, niezbędnej do syntezy ważnych białek i enzymów, witaminy K. Ma ona właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Witamina ta odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej. W nasionach znajdują się także minerały istotne dla zdrowia kości, mięśni, nerwów i układu krążenia, czyli potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Pozostałe składniki.Poza tym w konopiach znajdziemy: Olej konopny.Tłoczony na zimno, z certyfikowanych nasion konopi przemysłowych, zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego składzie nie ma substancji psychoaktywnej THC. Olej konopny charakteryzuje się orzechowym, delikatnym posmakiem i zapachem, a także głębokim zielonym kolorem, który spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości chlorofilu. Jest idealny w zimnej kuchni, do sałatek na zimno, dresingów czy past. Może być stosowany do dań gorących tuż przed spożyciem. Nasiona (siemię) konopne.
Pozostałe produkty.
Więcej informacji nt. żywności z konopi https://konopieizdrowie.pl/zywnosc /źródło - konopieizdrowie BP/ |
Poprawiony: poniedziałek, 09 kwietnia 2018 10:27 |