Przepisy na świąteczne słodkości Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 29 marca 2018 13:32

Słodka Wielkanoc - Przepisy na świąteczne słodkości z Diamant

Wielkanoc to jedne z najbardziej rodzinnych Świąt w kalendarzu. Kojarzą się z nadzieją i optymizmem, wiosenną aurą i tradycyjnymi pysznościami. Na wielkanocnym stole oprócz kultowego żurku nie może zabraknąć również słodkich smakołyków, tradycyjnego mazurka czy babki. W tym roku oprócz klasycznych słodkości, warto zaserwować także oryginalne, pyszne desery.

 

Uroczyste śniadanie, rodzinne obiady i wspólne biesiadowanie przy pysznej kolacji – tradycje kulinarne podczas Wielkanocy odgrywają ważną rolę, wzmacniając więzi rodzinne i nadając chwilom w gronie najbliższych wyjątkowy smak. Słodkie mazurki, pierniki, serniki i babki goszczą na większości stołów, ciesząc podniebienia kultowymi wielkanocnymi smakami. Aby zaskoczyć rodzinę i gości, warto sięgnąć także po nowe przepisy, które wzbogacą świąteczny repertuar kulinarny. Kreatywne desery z Cukrem Gruba rafinada, Cukrem pudrem i Cukrem drobnym Diamant, będą słodkim urozmaiceniem na wielkanocnym stole. Delikatna i krucha beza z cytrynową nutą, lekkie niczym piórko ptysie i babeczki piaskowe z aromatycznym kardamonem. Wyjątkowe słodkości zachwycą wszystkich gości oryginalnym smakiem i będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, podkreślając uroczystą atmosferę Wielkiej Nocy.

Rolada bezowa z lemon curd

Składniki:
• 4 białka
• 250 g Cukru drobnego Diamant
• Łyżka mąki ziemniaczanej
• Łyżeczka octu winnego
• 50 g posiekanych niesolonych pistacji
• 200 g mascarpone
• 100 g śmietanki 30%
• 100 g lemon curd

Sposób przygotowania:

Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu.

Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną.

Lemon curd

Składniki:
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 150 g Cukru drobnego Diamant
• 80 g masła
• 1/2 szklanki soku z cytryny
• skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)

Sposób przygotowania:
Jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.

Babeczki piaskowe

Składniki:
• 200 g masła
• 4 jaja
• 200 g cukru drobnego Diamant
• Skórka otarta z cytryny
• 145 g mąki ziemniaczanej
• 85 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
• 100 g gorzkiej czekolady
• Gruba rafinada Diamant do posypania

Sposób przygotowania:
Masło roztopić, odstawić. Jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Obie mąki połączyć, wymieszać z proszkiem i kardamonem, dodać do masy jajecznej, utrzeć ciasto. Przełożyć do silikonowych foremek na babeczki (do połowy wysokości). Piec 25 minut w 180° C. Odstawić na 5 minut po czym przełożyć na kratkę. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, polać nią babeczki i posypać rafinadą.

Ptysie z kremem twarożkowym

Składniki:
Ciasto:
• 250 g wody
• 125 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 4 jajka

Krem:
• 200 g śmietanki 36%
• 150 g cukru pudru Diamant
• 200 g ricotty

Cukier puder Diamant do posypania

Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi). Piec ok. 25 minut w 200° C. Ostudzić i przekroić na pół.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 29 marca 2018 13:56