Przepisy na świąteczne słodkości |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 29 marca 2018 13:32 |
Słodka Wielkanoc - Przepisy na świąteczne słodkości z DiamantWielkanoc to jedne z najbardziej rodzinnych Świąt w kalendarzu. Kojarzą się z nadzieją i optymizmem, wiosenną aurą i tradycyjnymi pysznościami. Na wielkanocnym stole oprócz kultowego żurku nie może zabraknąć również słodkich smakołyków, tradycyjnego mazurka czy babki. W tym roku oprócz klasycznych słodkości, warto zaserwować także oryginalne, pyszne desery.
Uroczyste śniadanie, rodzinne obiady i wspólne biesiadowanie przy pysznej kolacji – tradycje kulinarne podczas Wielkanocy odgrywają ważną rolę, wzmacniając więzi rodzinne i nadając chwilom w gronie najbliższych wyjątkowy smak. Słodkie mazurki, pierniki, serniki i babki goszczą na większości stołów, ciesząc podniebienia kultowymi wielkanocnymi smakami. Aby zaskoczyć rodzinę i gości, warto sięgnąć także po nowe przepisy, które wzbogacą świąteczny repertuar kulinarny. Kreatywne desery z Cukrem Gruba rafinada, Cukrem pudrem i Cukrem drobnym Diamant, będą słodkim urozmaiceniem na wielkanocnym stole. Delikatna i krucha beza z cytrynową nutą, lekkie niczym piórko ptysie i babeczki piaskowe z aromatycznym kardamonem. Wyjątkowe słodkości zachwycą wszystkich gości oryginalnym smakiem i będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, podkreślając uroczystą atmosferę Wielkiej Nocy. Rolada bezowa z lemon curd Składniki: Sposób przygotowania: Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną. Lemon curd Składniki: Sposób przygotowania: Babeczki piaskowe Składniki: Sposób przygotowania: Ptysie z kremem twarożkowym Składniki: Krem: Cukier puder Diamant do posypania Sposób przygotowania: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem. /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 29 marca 2018 13:56 |