Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 18 marca 2018 10:11

Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.

 

Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów, w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej kuchni?

Pierogi z ciecierzycą

To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.

Składniki:

Na ciasto:
* 550 g mąki
* 1 jajko
* szczypta soli
* 20 g masła
* 1 szklanka gorącej wody
Na farsz:
* 1 puszka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
* 1 łyżka margaryny
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 natka pietruszki
* 6 łyżek bulionu warzywnego
* sól i pieprz

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.
Smacznego!

/źródlo - /

Poprawiony: niedziela, 18 marca 2018 10:21