Kuchnia hybrydowa - nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 18 marca 2018 09:34

Kuchnia hybrydowa - nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok

Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem. Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen. Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.

Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru. Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Burrito z japońskim akcentem

Sushiritto to nie jedyny romans kuchni japońskiej i meksykańskiej w ramach hybrydowych inspiracji. Coraz większą popularnością cieszy się także teriyaki burrito, czyli inaczej azjatycki twist. Jak go przygotować? – Niezbędnym składnikiem jest oczywiście klasyczny placek tortilli. Gotowe tortille wymagają kilku chwil w piekarniku, by nabrać chrupkości i złocistego koloru – mówi Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake, która w swoim asortymencie ma również gotowe placki tortilli. W teriyaki burrito kluczowy jest jednak farsz, którego głównym bohaterem jest kurczak, przyrządzony zgodnie z japońską techniką pieczenia w specjalnej marynacie zwanej tare. Jej nazwa pochodzi od czasownika tare, czyli świecić, gdyż dzięki dużej ilości cukru lub miodu marynata błyszczy na obtoczonym w niej mięsie.

Z pomocą gotowych placków tortilli i sprawdzonemu przepisowi na domową marynatę teriyaki w kilka chwil wyczarujemy pyszne danie na światowym poziomie.

HYBRYDA W TWOJEJ KUCHNI – TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

Składniki na 4 porcje:

• filet z kurczaka pokrojony w paski – 400 g
• sos sojowy jasny – 5 łyżek
• olej roślinny – 1 łyżka
• ocet ryżowy – 2 łyżki
• miód lub cukier trzcinowy – 2 łyżki
• imbir w proszku – 1 łyżeczka
• czosnek – 1 ząbek
• brązowy ryż ugotowany – 2 szklanki
• sałata rzymska – 1 główka
• sól i pieprz do smaku
• tortille – 1 opakowanie np. od Dan Cake

Przygotowanie:
Filet z kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do osobnej miseczki. Na tę samą patelnię wlać składniki sosu teriyaki – sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir w proszku. Zagotować, dodać podsmażony filet z kurczaka i poddusić pod przykryciem przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Kurczaka przełożyć do oddzielnej miseczki, a pozostały na patelni sos teriyaki wymieszać z ugotowanym, brązowym ryżem. Ryż, liście sałaty i kawałki kurczaka zawinąć w tortille Dan Cake i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Smacznego!

/źródło - /