Domowa pizza z neapolitańskim spodem na trzy sposoby
Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej pizzerii, przygotujecie ją samodzielnie, wykorzystując przepis na tradycyjny, neapolitański spód.
Podstawą każdej pizzy jest ciasto – odpowiedniej grubości i z właściwych składników. Włoska pizza jest cienka, z dobrze wypieczonymi brzegami i ciemniejszymi miejscami, przypalonymi od pieca opalanego drewnem. Poniżej przepis na typowy, neapolitański spód do pizzy oraz przykładowe dodatki. Składniki (na ok. 5 małych pizz): • ½ l wody • 25 g soli • 2-3 g drożdży • 900 g mąki typu 00 Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.
Pizza hawajska
Składniki: • Koncentrat pomidorowy • Bazylia • Ananas w kostce marki Sandra • Kukurydza w puszce marki Sandra • Szynka • Tarta mozzarella • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.
Pizza z gruszką
Składniki: • Koncentrat pomidorowy • Bazylia • Gruszki z puszki marki Sandra • Orzechy włoskie • Ser pleśniowy • Rukola • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypujemy lekko rozgniecionymi orzechami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu kładziemy na pizzę umytą rukolę.
Pizza na słodko
Składniki: • Krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada • Gruszki z puszki marki Sandra • Brzoskwinia z puszki marki Sandra • Truskawki • Kiwi Przygotowanie: Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy czekoladą. Wykładamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć. Smacznego!
/źródlo - / |