Domowa pizza z neapolitańskim spodem na trzy sposoby - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez s   
piątek, 16 marca 2018 09:36

Domowa pizza z neapolitańskim spodem na trzy sposoby

Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej pizzerii, przygotujecie ją samodzielnie, wykorzystując przepis na tradycyjny, neapolitański spód.


Podstawą każdej pizzy jest ciasto – odpowiedniej grubości i z właściwych składników. Włoska pizza jest cienka, z dobrze wypieczonymi brzegami i ciemniejszymi miejscami, przypalonymi od pieca opalanego drewnem. Poniżej przepis na typowy, neapolitański spód do pizzy oraz przykładowe dodatki.
Składniki (na ok. 5 małych pizz):
• ½ l wody
• 25 g soli
• 2-3 g drożdży
• 900 g mąki typu 00
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.

Pizza hawajska

Składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Bazylia
• Ananas w kostce marki Sandra
• Kukurydza w puszce marki Sandra
• Szynka
• Tarta mozzarella
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.

Pizza z gruszką

Składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Bazylia
• Gruszki z puszki marki Sandra
• Orzechy włoskie
• Ser pleśniowy
• Rukola
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypujemy lekko rozgniecionymi orzechami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu kładziemy na pizzę umytą rukolę.

Pizza na słodko

Składniki:
• Krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada
• Gruszki z puszki marki Sandra
• Brzoskwinia z puszki marki Sandra
• Truskawki
• Kiwi
Przygotowanie:
Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy czekoladą. Wykładamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.
Smacznego!

/źródlo - /