Regionalne specjały Włoch Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 16 marca 2018 09:11

REGIONALNE SPECJAŁY WŁOCH

Włochy oprócz pięknych widoków oraz zabytków, słyną przede wszystkich ze znakomitej kuchni. W każdym regionie znajdziemy unikalne potrawy i napoje. Z jakich regionów słynie Sardynia, Capri, Umbria oraz Kalabria opowiada szef kuchni Nello Esposito. Skąd pochodzi włoska oliwa, gdzie pije się limoncello, a gdzie zajada się czarne i białe trufle?


SARDYNIA – PEŁNA OWOCÓW MORZA

Sardynia to region znany z pasterstwa i rolnictwa. Dominują tu potrawy z wieprzowiny i dziczyzny, popularne są m.in. pieczone mięsa, kiełbasy i salami oraz ser Pecorino Sardo o charakterystycznym ostrym smaku. Sardynia znana jest również ze wspaniałych owoców morza, m.in. langust, krabów, anchois, kalmarów, małży oraz sardynek.
- Będąc w tym regionie obowiązkowo należy spróbować pikantnych zup rybnych, tzw. burrida i cassòla, a w Oristano istnieje zwyczaj suszenia ikry i formowania z niej pikantnych bloków bottarga, które są cienko krojone i serwowane w makaronach lub sałatkach - mówi Nello Esposito, szef kuchni restauracji Capri.

CAPRI SŁYNIE Z CAPRESE I LIMONCELLO

Wyspa Capri leżąca w Zatoce Neapolitańskiej, otoczona lazurowym morzem, pełna pięknych grot i skałek, jest jednym z najczęściej wybieranych miejsc przez turystów. Nie tylko dzięki znakomitemu krajobrazowi, ale za sprawą regionalnej kuchni. To właśnie stąd pochodzi sałatka caprese, ravioli capresi oraz likier Limoncello.
- Włoska kuchnia słynie głównie z past i pizzy, jednak sama wyspa Capri, z której pochodzę i którą uwielbiam, podbiła świat sałatką caprese. Sałatka ta to nic innego, jak dobrze znane większości fanów włoskiej kuchni połączenie pomidorów z mozzarellą, listkami świeżej bazylii i oliwą z oliwek. To powszechne danie króluje na stołach podczas każdej imprezy niezależnie od miejsca zamieszkania – mówi szef kuchni restauracji Capri.
Kolejnym specjałem regionu jest ravioli capresi, czyli małe, kwadratowe pierożki nadziewane różnymi rodzajami serów, najczęściej z dodatkiem majeranku, co daje potrawie specyficzny posmak.
- Do ravioli najczęściej dodajemy miękki ser pochodzący ze środkowych Włoch – caciotta i starty parmezan. Duże znaczenie odgrywa w tym daniu sos, którym są polane. Najlepiej sprawdza się klasyczny sos pomidorowy, który następnie posypujemy startym parmezanem i listkami świeżej bazylii – dodaje Nello Esposito.
Po każdym posiłku, obowiązkowo należy wypić kieliszek limoncello, który jest idealny na trawienie. To cytrynowy likier, którego smak i aromat uzyskiwany jest dzięki jedynym w swoim rodzaju cytrynom z tego regionu.

UMBRIA – ZIELONE SERCE WŁOCH

Umbria, często określana jako zielone serce Włoch, przyciąga turystów znakomitymi truflami, które dodane do potrawy, podbijają podniebienia każdego smakosza. Źródłem czarnych trufli jest Norcia, miasteczko położone na skraju Apeninów. Można je wykorzystać dodając do makaronów, mięs i dań na bazie jajek lub ucierając na pastę z dodatkiem anchois i czosnku. Oprócz czarnych trufli jeszcze popularniejsze i cenniejsze są białe, które jada się wyłącznie świeże.
- Umbria słynie również z domowych ręcznie wyrabianych klusek na bazie jajek, a zwłaszcza tagliatelle z sosem ragout. Dodatkowo region ten słynie ze świeżych i gotowanych warzyw, przede wszystkim królują tu kardy, czyli tzw. karczoch, a także soczewica z górskiego miasteczka Castelluccio – dodaje szef kuchni.

KALABRIA OLIWĄ PŁYNĄCA

Kalabria jest największym producentem oliwy, to właśnie tu powstaje około 25% krajowej produkcji. Jest ona wykorzystywana nie tylko do gotowania, ale także do konserwowania warzyw, grzybów oraz ryb. W tym regionie prym wiodą również warzywa, m.in. bakłażany, pomidory, pikantne papryczki pepperoni, ale również karczochy i szparagi.
- Kalabryjczycy najczęściej spożywają wieprzowinę, która jest podstawą licznych szynek, salami i kiełbas, m.in. kiełbasę ndugghia zawierającą fragmenty wątróbki i płuc. Specjalne wędliny dodawane są, np. do pizzy kalabryjskiej – mówi Nello Esposito.
W tym regionie nie sposób nie spróbować przepysznych deserów, np. petrali, czyli ciastka z kolorową posypką z nadzieniem, w skład którego wchodzą: figi, migdały, orzechy, rodzynki, cynamon, skórka pomarańczy lub mandarynki oraz odrobina kawy i wina. Kolejnym przysmakiem są bucconotti, czyli regionalne babeczki z dżemem oraz lody o smaku crema reggina, których podstawą jest krem z dużą ilością rumu. Kalabria to raj dla miłośników słodyczy.

Nello Esposito jest szefem kuchni w Capri Ristorante Pizzeria&Cafe - rodzinnej włoskiej restauracji znajdującej się przy ul. Żegańskiej 21/23 w Warszawie w Międzylesiu.
https://www.facebook.com/restauracjacapri/

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 16 marca 2018 09:24