Ograniczenie spożycia przemysłowych tłuszczów trans w UE... |
![]() |
![]() |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 07 marca 2018 10:24 |
Ograniczenie spożycia przemysłowych tłuszczów trans w UE – zakończył się etap konsultacji publicznychW kontekście toczącej się aktualnie dyskusji na temat szkodliwości tłuszczów trans, Komisja Europejska podejmuje działania, które w efekcie prowadzić będą mogły do ujednolicenia prawa dotyczącego tłuszczów trans we wszystkich krajach wspólnoty. Zakończył się etap konsultacji publicznych w sprawie oceny skutków wprowadzenia ewentualnej unijnej inicjatywy mającej na celu ograniczenie spożycia przemysłowych tłuszczów trans przez konsumentów w Unii Europejskiej.Niespójne przepisyW przeprowadzonych konsultacjach mogli wziąć udział wszyscy obywatele oraz organizacje UE, a ich głównym celem było umożliwienie wszystkim zainteresowanym stronom oraz obywatelom przedstawienia ich opinii na temat skutków wprowadzenia ewentualnych regulacji. Tłuszcze trans – niewidoczny wrógTłuszcze trans powstają przemysłowo, w procesie częściowego utwardzania płynnych olejów roślinnych. Występują także naturalnie w produktach zwierzęcych, m. in. w mięsie, maśle, mleku krowim, owczym i kozim. Są one szczególnym rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich spożycie ma niekorzystny wpływ na zdrowie i prowadzi m. in. do rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Dostępne dane są niewystarczające do wprowadzenia rozróżnienia między tymi pochodzenia naturalnego i przemysłowego. W każdym przypadku ich spożycie powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Czytajmy etykietyCzęściowo utwardzone oleje roślinne wciąż wykorzystywane są także w recepturach wielu produktów spożywczych - daniach typu fast food czy słodyczach (batonach lub ciastkach produkowanych na bazie częściowo utwardzonych olejów). /źródło - |
Nowości
- Dla kogo jest woda alkaliczna i jakie ma właściwości?
- Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość
- Narkotyki krążą wokół każdego
- Wolne środki Polaków – w co chcielibyśmy je zainwestować?
- 5 wskazówek, jak nadać nowe życie starej kreacji i... zabłysnąć na przyjęciu
- Chirurgia w walce z otyłością
- Trwa „szczyt” infekcji w przedszkolach
- Piękne włosy spod czapki. Jak dbać o ich kondycję?
- Zapytaj stomatologa - Uporczywe bóle głowy?
- Filet z indyka - proste i smaczne przepisy
- Rusza Akcja Ablacja
- 40% badanych unika fluoru w paście – nie rób tego
- Przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda
- Siła tkwi w synergii i regularności czyli przepis na skuteczne odchudzanie i piękną sylwetkę
- Spacer z niemowlęciem zimową porą
- Wymarzone ferie nastolatka?
- Pokolenie inteligentne emocjonalnie