Poznaj fleksitarianizm i ogranicz mięsne potrawy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 22 lutego 2018 11:33

Poznaj fleksitarianizm i ogranicz mięsne potrawy

Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.

Wszyscy wiemy czym jest wegetarianizm, jednak w połączeniu z przedrostkiem „fleksi” nabiera zupełnie innego, nowego i zdrowszego znaczenia. To dieta, która opiera się głównie na żywności roślinnej, jednak nie eliminuje całkowicie mięsa, a jedynie je ogranicza. Dlaczego jest to zdrowsze rozwiązanie?

Zdrowszy organizm i środowisko

Wołowina i wieprzowina to bogate źródła tłuszczów nasyconych, które w nadmiernej ilości niekorzystnie wpływają na układ krążenia, powodując mię

dzy innymi problemy z sercem. Dodatkowo prowadzą do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia stanu naszego metabolizmu. Poza tym, spożywając mniej mięsa przyczynimy się do zmniejszenia produkcji paszy dla zwierząt, która ściśle jest związana z wycinką drzew. To automatycznie będzie miało pozytywny wpływ na środowisko, gdyż ograniczymy produkcję CO2 do atmosfery.

Jak często jeść mięso?

Główną zasadą fleksitarianizmu jest zmniejszenie ilości mięsa w posiłkach. Jeśli do tej pory było ono nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, to warto zacząć od jednego bezmięsnego dnia w tygodniu. Następnie możemy zwiększyć ilość takich dni, aż do jedzenia mięsa okazjonalnie, np. w trakcie wizyty u znajomych czy w czasie świąt. Jeśli decydujemy się na mięso to warto wybierać to pochodzące z małych hodowli, przestrzegających zasad ekologicznego chowu i humanitarnego uboju.

Czym możemy zastąpić mięso?

Mimo tego, że mięso jest świetnym źródłem żelaza oraz cennego białka, to możemy je zastąpić. Czym? Najlepiej w tej roli sprawdzą się tzw. rośliny strączkowe, których nasiona są cennym pokarmem dla organizmu człowieka. Tego typu rośliny mają ogromne walory zdrowotne. Zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, dobre tłuszcze, węglowodany, pożyteczny błonnik oraz przeciwutleniacze.

Do tego typu roślin strączkowych należy cieciorka, która dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii oraz bobik, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wśród nich znajdziemy również fasolę, soczewicę, soję oraz groch. To nie tylko zdrowe, ale i smaczne produkty, z których można przygotować wspaniałe dania.

Przepis na danie z ciecierzycą w roli głównej

Makaron z ciecierzycą i pomidorami
Składniki:
* 1 opakowanie cieciorki marki Jasmeen
* 1 puszka pomidorów bez skórki
* 400 g makaronu
* 200 g pomidorków koktajlowych
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 cebula
* ½ łyżeczki curry
* 2 ząbki czosnku
* szczypta czerwonej papryki słodkiej
* szczypta świeżego tymianku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i dodajemy curry, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu. Dorzucamy pomidory z puszki, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i gotowy makaron. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, a przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

/źródło - /