Naczynia, które warto mieć w swojej kuchni Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
sobota, 17 lutego 2018 13:04

Naczynia, które warto mieć w swojej kuchni

Gotowanie, pieczenie, smażenie, przyrządzanie sałatek, komponowanie przystawek i tworzenie wyśmienitych dań. Jesteśmy w stanie podbić kulinarne gusta bliskich i znajomych, nawet będąc jedynie amatorami. W sieci, ale i w poradnikach drukowanych znajdujemy całą gamę bardzo ciekawych przepisów. A gdy te ostatnie uzupełnimy o odpowiednie wyposażenie kuchni, tworzenie spektakularnych i smacznych potraw, stanie się jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

Bez garnków ani rusz!

Ciepły obiad podany do stołu najlepiej smakuje w domowym zaciszu, w gronie ukochanych osób. W takiej atmosferze nawet niedoskonałości przyrządzanych dań przestają mieć znaczenie. Takie minusy jesteśmy jednak w stanie wyeliminować, bo często nasze potrawy nie do końca się udają, ze względu na źle dobrane naczynia. Garnki stanowią podstawę gotowania, ale od ich wykonania i zastosowanych materiałów zależeć będzie nie tylko przyjemność gotowania. W grę wchodzi bowiem zdrowotność preparowanych artykułów spożywczych. Jakie zatem garnki najlepiej wybrać?

Powszechnym uznaniem cieszą się wykonania ze stali nierdzewnej. To gwarancja przyrządzania dań w stosunkowo krótkim czasie. Ponadto zapewnienie, że produkty trafiające do takich garnków nie będą miały styczności z żadnymi substancjami toksycznymi. Stalowe garnki są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nie ma zatem ryzyka, że spod warstwy stali cokolwiek dostanie się do przyrządzanych potraw i zmieni ich walory. Garnki ze stali nierdzewnej mają również tę zaletę, że są estetyczne i eleganckie. Stanowią więc doskonałe dopełnienie kuchennych aranżacji.

Alternatywą są wykonania emaliowane. Wokół takich garnków narosło sporo wątpliwości. Jak bowiem zachowuje się danie, które zaczyna mieć styczność z warstwą emalii? O ile ta nie zostanie zdrapana czy uszkodzona, można mieć pewność, że przyrządzane danie zachowa swoje walory smakowe, zapachowe, ale i nie uraczy nas dodatkiem toksycznych substancji. To dlatego tak dużą uwagę zwraca się na jakość wybieranych produktów emaliowanych. Te pochodzące od renomowanych producentów, sprawdzone i wysokie jakościowo, posłużą nam długi czas bez ryzyka odchodzącej emalii. Ich dużym atutem jest szeroka paleta kolorystyczna i opatrzenie barwnymi malunkami, co z pewnością zadowoli miłośników kuchni rustykalnych, prowansalskich i tradycyjnych.

Z patelni wprost na talerz

Tuż obok garnków swoje miejsce muszą znaleźć patelnie. Dzięki nim usmażymy czy poddusimy mięso, czyniąc je soczystym i bardzo aromatycznym. Na patelni uzyskamy aksamitnie gładkie naleśniki, jak i wyborny kawałek grillowanego mięsa. Bez konieczności oczekiwania na letnie podboje przy grillu. Mamy bowiem do wyboru całą gamę patelni, które różnią się pojemnością, kształtem i możliwościami.

Głęboka patelnia z wygodnym uchwytem doskonale nadaje się do smażenia w tłuszczu. Do naleśników zaś warto wybrać tę o niskich brzegach, by swobodnie przerzucać kolejny naleśnikowy placek. Dzięki grillowej patelni uzyskamy aromaty i smaki, które przypomną wiosenne i letnie biesiady pod chmurką.

Patelnie dają szansę na zdrowe gotowanie, bo bez tłuszczu i przypaleń. Wystarczy wybrać te, które opatrzone są powłokami nieprzywierającymi – teflonowe bądź ceramiczne. Wygodne w użytkowaniu, a poza tym równie estetyczne, co wspomniane wcześniej garnki.
Garnki i patelnie to uniwersalne wyposażenie każdej kuchni. Mamy jednak na tyle dużo propozycji pośród rynkowych produktów, że jesteśmy w stanie przyrządzać dowolne dania, nawet te najbardziej złożone i fantazyjne. Jeśli tylko odpowiednio dobierzemy artykuły do gotowania, czas spędzony „przy garach” przestanie kojarzyć się z negatywnie.

Więcej informacji o kuchennych naczyniach znajdziemy pod adresem witryny internetowej http://natchnieni-bieszczadem.pl