Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 06 lutego 2018 09:52 |
Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki: • 2 awokado • 150 g filetu z tuńczyka • 300 g sera Aldamer MSM Mońki • ½ pęczka natki pietruszki • 1 jajko • 100 ml słodkiej śmietany 18% • 1 łyżka mąki pszennej • 3 ząbki czosnku • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie: Awokado przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Łyżeczką, częściowo wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Osobno w misce jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić miseczki po wydrążonym awokado. Posypać pozostałym startym serem i zapiec w piekarniku w rozgrzanym do 200oC przez około 25 minut.
Smacznego!
/źródło - /fot.MSM Mońki/ |