Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 06 lutego 2018 09:52

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
• 2 awokado
• 150 g filetu z tuńczyka
• 300 g sera Aldamer MSM Mońki
• ½ pęczka natki pietruszki
• 1 jajko
• 100 ml słodkiej śmietany 18%
• 1 łyżka mąki pszennej
• 3 ząbki czosnku
• sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:
Awokado przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Łyżeczką, częściowo wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Osobno w misce jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić miseczki po wydrążonym awokado. Posypać pozostałym startym serem i zapiec w piekarniku w rozgrzanym do 200oC przez około 25 minut.

Smacznego!

/źródło - /fot.MSM Mońki/