Liczi - na słodko i wytrawnie - przepisy Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 04 lutego 2018 12:56

Liczi – na słodko i wytrawnie

Liczi, zwane również chińską śliwką, to egzotyczny owoc, który ostatnio coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Popularne w Azji, doceniane było przez chińskich cesarzy za smak i wartości odżywcze. Uważali oni bowiem, że owoc ten dodaje im siły i poprawia nastrój. Jak więc je przyrządzić, aby w pełni wykorzystać jego właściwości?


 

Liczi można jeść zarówno na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce termicznej. Należy jednak pamiętać, że oprócz licznych zalet (owoc ma wysoką zawartość witaminy C oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca) ma on również wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie będzie najlepszym dodatkiem dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Jednak miłośnicy kuchni azjatyckiej z pewnością wypróbują przepisy przygotowane przez ekspertów marki Sandra.

Naleśniki kokosowe z liczi

Liczi ze względu na krótki czas przydatności do spożycia (już po kilku dniach potrafi się psuć) jest trudne w transporcie i sprzedaży w krajach, w których naturalnie nie występuje. Czasem jednak możemy trafić na owoce w czerwonych skorupkach w sklepach lub na bazarkach z egzotyczną żywnością. Możemy również poszukać liczi już obranego w puszkach – pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie znajdują się konserwanty.

Naleśniki

Składniki:

• ½ szklanki mąki pszennej
• ¼ szklanki mąki kokosowej
• 2 jajka
• Szklanka mleka koksowego
• ¾ szklanki wody gazowanej
• 3 łyżki oleju kokosowego
Nadzienie
• 5 owoców liczi z puszki marki Sandra
• 2 banany
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka masła
• 4 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki (poza olejem) dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że powinno być gęste, ale lejące. Możemy dodać więcej mleka lub mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Pamiętajmy jednak, aby z mąką kokosową postępować bardzo ostrożnie – dodawajmy ją po trochu i obserwujmy reakcję mieszanki. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, przez co masa może być zbyt gęsta. Wyrobione ciasto smażmy jak normalne naleśniki na rozgranym tłuszczu kokosowym.
W celu przygotowania nadzienia rozgrzejmy na patelni masło z cukrem. Kiedy cukier zacznie się karmelizować (lekko rumienić) dolejmy sok pomarańczowy. Wymieszajmy i dodajmy pokrojone banany i liczi. Podsmażmy wszystko razem, aż sok pomarańczowy delikatnie odparuje zostawiając na patelni gęsty sos. Na naleśnika kładziemy nadzienie i rolujemy. Podajemy na ciepło.

Stir- fry z kurczaka

Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.

Składniki:
• ½ piersi z kurczaka
• 7 owoców liczi z puszki marki Sandra
• 1 cebula dymka
• 2 ząbki czosnku
• Kawałek korzenia imbiru
• Łyżeczka wędzonej papryki
• Kilka ziaren ostrej papryki
• Sok z ½ limonki
• Łyżka miodu
• 2 łyżki sosu sojowego
• Łyżeczka cukru brązowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i przez ok. 4-5 minut smażymy wszystkie składniki (wlewamy razem z marynatą). Danie można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 04 lutego 2018 13:10