Mandarynkowe słodkośći na zimowe popołudnia - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 01 lutego 2018 10:41 |
Mandarynkowe słodkości na zimowe popołudnia z DiamantMówi się, że zimą Polak w 90% składa się z... mandarynek! To z pewnością prawda, bo te pyszne cytrusy właśnie teraz mają swój sezon i smakują najlepiej. Ich aromatyczny zapach kojarzy się z zimą, a słodko-kwaskowy smak doskonale pasuje do wypieków. Oryginalne, mandarynkowe ciasto odwracane przygotujesz według receptury Diamant. To idealna propozycja słodkiej przekąski na długie zimowe wieczory.
Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta. Odwracane ciasto mandarynkowe to propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy kochają niebanalne połączenia smaku i cytrusowe nuty. Słodki akcent, idealnie komponujący się z kwaskowością mandarynek, zapewni naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant. Jego delikatne, lekko karmelowe nuty doskonale balansują smak mandarynek. Prosty, ale efektowny deser, oprószony śnieżną pierzynką z cukru pudru Diamant, będzie aromatyczną i kuszącą propozycją na słodkie podwieczorki i karnawałowe przekąski. Odwracane ciasto mandarynkoweSkładniki:
Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 01 lutego 2018 10:51 |