Polacy pokochali pikantne potrawy |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 16 stycznia 2018 14:20 |
Polacy pokochali pikantne potrawyCzerwone policzki i krople potu na czole – u wielu z nas właśnie tak wyglądają symptomy zetknięcia się z pikantnymi potrawami. A jednak to przyjemność, której często nie potrafimy sobie odmówić. Mało tego! Zjedzenie papryczek chili czy diabelsko ostrego sosu stawiamy sobie za punkt honoru. 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw – to doskonała okazja, by skusić się na egzotyczną kuchnię. Na zdrowie!Nie wszyscy wiedzą, że ostre potrawy mają korzystny wpływ na organizm. Jedli je już nasi bardzo odlegli przodkowie, traktując taki rodzaj pożywienia jako naturalne antybiotyki, które leczyły wiele chorób. Identycznie wyglądała sytuacja ze smakiem słodkim – instynktownie sięgnęliśmy po owoce, nie wiedząc, że w ten sposób przyswajamy witaminy. Pikantność gwarantuje związek chemiczny nazywany kapsaicyną. Ta z kolei daje wiele korzyści naszemu organizmowi. Przyspiesza metabolizm (ostre potrawy polecane są osobom próbującym zgubić kilka kilogramów), działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi oraz redukuje ilość cholesterolu. Ostrość na miaręCiekawostką jest fakt, że pikantność potraw można określić za pomocą skali Scoville’a (SHU). W tej mierze słodka papryka ma 0, papryka pepperoni od 100 do 500, Tabasco osiąga nawet 8000 jednostek, natomiast jedna z najostrzejszych papryczek na świecie - Dragon’s Breath osiągnęła wynik... 2 480 000! Tylko dla zuchwałych. Podróżowanie smakiemDostępność dań z różnych zakątków świata jest ogromna. Bez wątpienia, ma to duży wpływ na fakt, że chętnie eksperymentujemy z nowymi smakami. Oprócz niebywałej popularności dań chińskich czy japońskich, coraz większym zainteresowaniem w Polsce cieszy się kuchnia tajska. Tajowie do perfekcji opanowali łączenie smaków wytrawnych ze słodkimi. Kokos, chili, trawa cytrynowa i świeży imbir – dla wielu to połączenie idealne. – Polacy nie tylko chętnie wychodzą do restauracji oferujących pikantną kuchnię, ale również często zamawiają takie potrawy do domu – mówi Anna Zając, brand manager PizzaPortal.pl. – Widzimy duże zainteresowanie daniami kuchni azjatyckiej, w tym tej najbardziej pikantnej – tajskiej. Nasi Klienci szczególnie polubili Pad Thai (ryżowy makaron z dodatkami – przyp. red.) i różne dania typu curry. Dalekowschodnie smaki cieszą się taką popularnością, że na życzenie Klientów w środy wprowadziliśmy specjalny 20-procentowy rabat na potrawy kuchni azjatyckiej. Słowniczek kuchni tajskiej /źródło - / |