Świąteczne potrawy z orientalnymi produktami - indyk - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 23 grudnia 2017 10:47

Świąteczne potrawy z orientalnymi produktami

Już jutro będziemy świętować Boże Narodzenie. Jakie potrawy w tym roku będą królować na naszych stołach? W ten magiczny czas warto zaskoczyć swoich bliskich, podając w pierwszy lub drugi dzień Świąt dania z dodatkiem smacznych i aromatycznych orientalnych składników.

Receptą na udane Święta Bożego Narodzenia są między innymi pyszne dania, których zapach unosi się w całym domu. Przygotowując świąteczne menu warto połączyć tradycyjne potrawy z wyrazistymi oraz aromatycznymi produktami prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Harissa to orientalna, gęsta pasta z papryczek chilli, która idealnie podkreśli smak polskich dań. Musicie jej spróbować.

Indyk na puree ziemniaczanym z ostrą pastą harissa


Składniki:
* 1 łyżka pasty harissa marki Jasmeen
* 2 piersi z indyka
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 czerwona cebula
* garść posiekanej kolendry
* wyciśnięty sok z połowy cytryny
* ½ kostki masła
* 6 łyżek ciepłego mleka
* ½ kg ziemniaków
* sól i pieprz
* 6 liści świeżej pietruszki


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 25 minut. Przez ten czas myjemy piersi z indyka i kroimy je w średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, harissę oraz sok z cytryny. Następnie wrzucamy pokrojonego indyka, którego doprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia do patelni wsypujemy posiekaną kolendrę. Następnie ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło, mleko, sól, pieprz, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż do powstania jednolitej masy. Puree ziemniaczane układamy na talerzu, a na nim układamy kawałki usmażonego indyka. Potrawę dekorujemy świeżymi liśćmi pietruszki.

Smacznego!

/źródło - /