Wpisany przez S.Z.
|
piątek, 22 grudnia 2017 13:51 |
Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny MSM Mońki
Składniki: • 500 g filetu z sandacza • 2 łyżki masła klarowanego • 2 łodygi selera naciowego • 2 łyżki masła • 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki • 200 ml mleka • 3 żółtka • sól i pieprz do smaku • pieprz czerwony w ziarnkach
Wykonanie: Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem. Smacznego! Więcej przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.
/źródlo - / |