Dziś Światowy Dzień Życzliwości - przepis na pralinki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 21 listopada 2017 11:01

Światowy dzień życzliwości – uczcijmy go słodkim gestem!

21 listopada, obchodzimy wyjątkowe święto. Światowy Dzień Życzliwości to idealny pretekst do tego, o czym na co dzień zdarza nam się zapominać. Obdarujmy bliską osobę komplementem, dobrym słowem, szczerym uśmiechem, a najlepiej własnoręcznie przygotowanym upominkiem. Takie prezenty są przecież najcenniejsze.

Idea dnia Życzliwości i Pozdrowień - to jego pełna nazwa – narodziła się w Stanach Zjednoczonych. Jej pomysłodawcami są bracia Brian i Michael McCormack. Głównym celem akcji jest promocja pokoju na świecie. Oryginalna nazwa święta brzmiała: „Hello World Day”, ponieważ kampania polegała na powiedzeniu tego dnia „hello” przynajmniej dziesięciu napotkanym osobom. Obecnie Dzień Życzliwości obchodzony jest w ponad 180 krajach świata, od niedawna także w Polsce. Najważniejszym przesłaniem jest hasło – bądźmy dla siebie życzliwi, nie tylko od święta.

Słodki gest na Dzień Życzliwości

Dzień Życzliwości może być dla nas bardzo dobrą okazją, aby przypomnieć sobie o codziennych, słodkich gestach. Szczery uśmiech, dobre słowo, kwiaty a może inny drobny upominek? Często nie potrzeba wiele, aby sprawić radość bliskiej osobie. Nasza propozycja na uczczenie tego święta jest wyjątkowa. Kto z nas nie docenia prezentów przygotowanych własnoręcznie? A jeżeli dołożymy do tego słodycz czekolady - sukces gwarantowany! Przedstawiamy łatwy przepis na czekoladowe praliny z masłem orzechowym, które zasmakują każdemu. Zarówno osobom uwielbiającym smak czekolady, jak i tym rozkoszującym się bardziej wytrawnymi słodyczami. Połączenie czekolady i masła orzechowego to w końcu jeden z hitów 2017 roku!

Pralinki z masłem orzechowym

Składniki:
50 g cukru pudru Cukier Królewski
120 g masła orzechowego
250 g mlecznej czekolady
Do dekoracji:
posiekane orzechy

¼ łyżeczki soli
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1
Masło orzechowe i sól utrzeć z cukrem pudrem na plastyczną masę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 2
Do papilotek na pralinki wlać około 1,5 - 2 łyżeczki czekolady (w zależności od foremki), pędzelkiem wysmarować również brzegi papilotki. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Krok 3
Z masła orzechowego uformować kulki wielkości małego orzecha, umieścić w pralince. Zalać masło orzechowe 1 łyżeczką czekolady. Udekorować posiekanymi orzechami i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie  oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

/źródlo - /