Na ochłodę domowe lody z bakaliami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 16 listopada 2017 07:33

Na ochłodę domowe lody z bakaliami

Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Lody są również dobre takżę w zimne dni. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!


Lody jogurtowe z żurawinowym musem

Składniki:
• 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
• 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• Pół szklanki soku porzeczkowego
• 50 g BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych
• Patyczki do lodów
• Foremki do lodów

Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc.

 

Lody czekoladowe z migdałami

Składniki:
• 320 ml śmietanki kremówki
• 2 jajka (skorupki powinny być sparzone)
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 łyżka przegotowanej wody
• 100 g Migdałów Bakalland
• 1 tabliczka czekolady
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami.

 

Mrożone banany w białej czekoladzie z migdałową posypką

Składniki:
• 3 – 4 banany
• 2 tabliczki białej czekolady
• 100 g Migdałów Bakalland
• 1 łyżka oleju
• Drewniane patyczki do lodów
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół. Następnie delikatnie nakłuwamy na drewniane patyczki i wkładamy z zamrażalnika najlepiej na całą noc. Następnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy czekolada się rozpuści wyjmujemy zamrożone banany i zanurzamy je w czekoladzie. Następnie posypujemy je posiekanymi migdałami. Czekamy chwilę, aż czekolada trochę stwardnieje.

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 16 listopada 2017 07:53