Sposób na jesień - przepisy kulinarne |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 15 listopada 2017 11:08 |
SPOSÓB NA JESIEŃJesień rozgościła się już na dobre – dni są coraz krótsze, a temperatura coraz niższa. Ale jesień też ma swoje uroki, z których warto korzystać. W pogodne dni, podczas spacerów albo rowerowych wycieczek łapmy ostatnie promienie ciepłego słońca, a deszczowy weekend spędźmy w gronie bliskich i przyjaciół na wesołych grach i wspólnym biesiadowaniu. Żeby jeszcze bardziej ocieplić atmosferę, przygotujmy rozgrzewające potrawy – z kolorowymi, pełnymi witamin sezonowymi warzywami i innymi, wartościowymi składnikami. Jest wiele sposobów na to, by pokochać jesień!
Przyszła jesień i przed nami kilka chłodnych miesięcy. Nie warto jednak zamykać się w domu i czekać aż do wiosny, by znów wesoło spędzić czas! Dlatego jesienią, gdy pogoda dopisuje wybierzmy się do parku na spacer, cieszmy oczy intensywnymi barwami i słuchajmy jak liście szurają pod stopami. Zbierajmy kasztany i żołędzie, a potem róbmy z nich zabawne ludziki – to doskonała zabawa dla dużych i małych, na pewno więc chętnie wrócimy do czasów dzieciństwa. Nie bójmy się też jesiennego deszczu – wystarczy włożyć kalosze i otworzyć kolorową parasolkę! W domu także możemy ciekawie spędzić czas – gry planszowe czy seanse kina domowego to doskonałe pomysły na długie wieczory. Korzystajmy z uroków jesieni także w kuchni. Przygotujmy pyszne, rozgrzewające dania pełne bogatych w witaminy, sezonowych warzyw oraz innych wartościowych składników. Sięgnijmy też po aromatyczne, a nawet pikantne przyprawy. To doskonały sposób na ogrzanie się po spacerze, lub gdy zmarznięci wracamy z pracy czy szkoły. Potrawy z makaronem – smaczny sposób na jesieńZadbajmy o to, by dania były nie tylko smaczne, ale też pożywne i uzupełniły naszą dietę w wartościowe składniki. Znakomitym dodatkiem do rozgrzewających jesiennych potraw jest makaron. Jego liczne kształty urozmaicą menu i dostarczą nam jeszcze więcej inspiracji do stworzenia pysznych potraw. Wybierzmy ten wysokiej jakości, np. od Lubelli – doskonale uzupełni i podkreśli smak sezonowych produktów oraz innych składników naszego dania. Makarony Lubella powstają bowiem tylko z najwyższej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. To doskonały sposób na pyszną jesień! Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 smaczne dania na jesienny stół: polędwicę z rosołu z makaronem krajanka i warzywami oraz pikantne spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottą. Polędwica z rosołu z makaronem Lubella Krajanka i warzywamiPOTRZEBUJESZ: DO DZIEŁA! Makaron Lubella Spaghetti z kiełbasą pepperoni i ricottąPOTRZEBUJESZ: DO DZIEŁA! KUCHENNE TRIKIMichał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprawdzić, czy mięso ugotowało się tak, jak lubimy oraz jak łatwo przygotować swój własny ser ricotta. /źródło - / |
Poprawiony: środa, 15 listopada 2017 11:23 |