Czas na wegańskie burgery!
Dieta wegańska to jedna z odmian wegetarianizmu. Wyklucza ona jedzenie mięsa, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Jednak warto wiedzieć, że wiele dań, które tradycyjnie przyrządza się z mięsem, jesteśmy w stanie przygotować w wersji wegańskiej. Jednym z nich jest burger.
Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera. Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem z tofu Składniki: Na burgery: * 1 puszka cieciorki marki Jasmeen * ½ puszki kukurydzy marki Sandra * 1 łyżeczka wędzonej papryki * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka suszonego czosnku * 1 łyżeczka musztardy * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżka syropu klonowego * 1 łyżka suszonej pietruszki * 3 łyżki mąki z ciecierzycy * ½ łyżeczki soli * 1 łyżeczka tabasco * Pieprz Na majonez z tofu: * 180 g miękkiego tofu * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżeczka octu jabłkowego * 1 łyżka musztardy * 2 łyżki syropu klonowego * 2 łyżki oleju * ½ łyżeczki kurkumy * szczypta pieprzu * szczypta soli Dodatkowo: * 1 bakłażan * 4 łyżki hummusu marki Jasmeen * 8 liści sałaty * garść kiełków * 4 bułki Przygotowanie: Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką. Smacznego!
/źródło - / |