Czas na wegańskie burgery! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 12 listopada 2017 12:34

Czas na wegańskie burgery!

Dieta wegańska to jedna z odmian wegetarianizmu. Wyklucza ona jedzenie mięsa, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Jednak warto wiedzieć, że wiele dań, które tradycyjnie przyrządza się z mięsem, jesteśmy w stanie przygotować w wersji wegańskiej. Jednym z nich jest burger.


Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera.
Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem z tofu
Składniki:
Na burgery:
* 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
* ½ puszki kukurydzy marki Sandra
* 1 łyżeczka wędzonej papryki
* 1 łyżeczka kuminu
* 1 łyżeczka suszonego czosnku
* 1 łyżeczka musztardy
* 2 łyżki ketchupu
* 1 łyżka syropu klonowego
* 1 łyżka suszonej pietruszki
* 3 łyżki mąki z ciecierzycy
* ½ łyżeczki soli
* 1 łyżeczka tabasco
* Pieprz
Na majonez z tofu:
* 180 g miękkiego tofu
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* 1 łyżka musztardy
* 2 łyżki syropu klonowego
* 2 łyżki oleju
* ½ łyżeczki kurkumy
* szczypta pieprzu
* szczypta soli
Dodatkowo:
* 1 bakłażan
* 4 łyżki hummusu marki Jasmeen
* 8 liści sałaty
* garść kiełków
* 4 bułki
Przygotowanie:
Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.
W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.
Smacznego!

/źródło - /