Co było pierwsze - jajko czy przepis? Sposób na idealne jajko po benedyktyńsku |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 09 listopada 2017 11:16 |
Co było pierwsze – jajko czy przepis? Sposób na idealne jajko po benedyktyńskuNieduże, proste w przygotowaniu i pełne najcenniejszych składników odżywczych jajko to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Zdecydowanie największą precyzją trzeba wykazać się przyrządzając jajko po benedyktyńsku, które wymaga cierpliwości i odpowiedniego wyczucia. Na szczęście istnieje prosty patent na to, jak uzyskać idealną konsystencję o ściętym białku i zamkniętym w jego wnętrzu płynnym żółtku.
Wśród niezliczonych metod przygotowywania jajek – na miękko, na twardo, sadzonych, faszerowanych, marynowanych, pod postacią omletów, jajecznicy czy w formie pasty – jajko po benedyktyńsku uchodzi za jedno z trudniejszych w przygotowaniu. Gotowanie bez skorupki możliwe jest niemniej nawet wtedy, gdy nie chcemy wbijać jajka bezpośrednio do wrzącej wody. Wystarczy skorzystać z praktycznego patentu, który choć odbiega od tradycyjnej metody, niweluje ryzyko porażki. Sprytnym sposobem na wyczarowanie jajka w koszulce jest wbicie go do posmarowanej masłem, przeźroczystej folii spożywczej i przygotowanie małej paczuszki, którą umieszczamy we wrzątku. Przygotowane w ten sposób jajko to wprost doskonały dodatek do chrupiącego pieczywa z szynką, który wyśmienicie smakuje w towarzystwie kremowych sosów. Jajka po benedyktyńsku z sosem serowymSkładniki: Wykonanie: Więcej kulinarnych inspiracji znaleźć można na www.msm-monki.pl. /źródło - / |