Światowy Dzień Makaronu - zpraszają szefowie kuchni z 5 krajów - przepisy
Wpisany przez S.Z.   
środa, 25 października 2017 13:31

ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU
DO WSPÓLNEGO ŚWIĘTOWANIA ZAPRASZAJĄ MISTRZOWIE KUCHNI Z 5 KRAJÓW – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski

Ma setki form, kolorów i rodzajów oraz jest bazą wielu dań – tych popularnych na całym świecie, jak i lokalnych, w których łączy się z regionalnymi przysmakami. Znają go, lubią i jedzą niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Inspiruje zarówno domowych smakoszy, jak i mistrzów kuchni. Makaron, bo o nim mowa, ma nawet swoje święto – 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Jak się go przyrządza? Pokazali nam to kucharze z 5 różnych krajów, którzy stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też o tym, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach.

Kuchnia TAJSKA jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich, w której dużą rolę odgrywają owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. Z kolei w Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju.

Podstawowym składnikiem kuchni MEKSYKU jest kukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami. – Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, na przykład lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się na przykład grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano – komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.

W KOREI podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele. – Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun – pojawia się często m. in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak – słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche – to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne – komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun – wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.

Kuchnia HISZPAŃSKA jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się rożne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem. Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem – ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem – mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.

– POLACY bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów – w zupach, w zapiekankach, w sałatkach, z różnymi sosami – zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały.

PRZEPISY NA 5 MAKARONOWYCH DAŃ INSPIROWANYCH KUCHNIAMI Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW ŚWIATA

TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Wstążki Długie
1 opakowanie
• krewetki 10 sztuk
• jajka 3 sztuki
• tofu 50g
• orzeszki ziemne 20g
• czerwona cebula 15g
• cebula dymka 15g
• czosnek 5g
• limonka ½ sztuki
• kolendra świeża do dekoracji
• kiełki sojowe 150g
• sos pad thai 300ml
• suszone chili 2g
• olej 1/3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie...
Na patelni rozgrzej olej, wrzucić czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.
3. To już prawie meta!
Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili. Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą.

MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Cannelloni
1 opakowanie
• piersi z kurczaka 2 sztuki
• ser mozzarella 300 g
• rzodkiewki 4 sztuki
• włoszczyzna 1 paczka
• sałata lodowa 1 sztuka
• zielone pomidory 500 g
• papryka jalapeño 3-4 sztuki
• czosnek 4 ząbki
• cebula 1 sztuka
• kolendra 1 pęczek
• śmietana 18% 200 g
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 40 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.
2. W międzyczasie...
Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.
3. To już prawie meta!
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej go poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.

KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Spaghetti
1 opakowanie
• cebula 150g
• czosnek 4-5 ząbków
• cukinia 70g
• pieczarki lub inne grzyby 70g
• ziemniaki 100g
• kawałek imbiru
• wieprzowina / wołowina / mix owoców morza – dowolnie 70-80g
• sos z czarnej fasoli Chun Zang
• sos sojowy 10 ml
• olej rzepakowy 30 ml

Czas przygotowania: 30 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.
2. W międzyczasie...
Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle ile lubisz.
3. To już prawie meta!
Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.

HISZPANIA – Makaron z chorizo

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
• czosnek 4 ząbki
• oliwa z oliwek 100ml
• krojone pomidory z puszki 400g
• passata pomidorowa 720g
• kiełbasa chorizo 200g
• zielona papryka 1 sztuka
• czerwona papryka 1 sztuka
• koncentrat bulionu drobiowego Krakus ok. 1/3 butelki
• cukier 1 szczypta
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego.
2. W międzyczasie...
Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.
3. To już prawie meta!
Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.

POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem

POTRZEBUJESZ:
• Makaron Lubella Świdry 1opakowanie
• boczek wędzony w plastrach 100g
• grzyby leśne 400g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 3 ząbki
• koperek ½ pęczka
• śmietana 36% 300ml
• masło 30g
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
2. W międzyczasie...
Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj.
3. To już prawie meta!
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.

25 października – Światowy Dzień Makaronu
Dlaczego warto jeść makaron?

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu – znanego i lubianego na całym świecie. Jedzą go dzieci i dorośli, kobiety i mężczyźni. Podawany jest w zaciszu domowej kuchni i w eleganckich restauracjach. Lubimy go za szybkość i prostotę przygotowania oraz niemal nieskończenie wiele możliwości kulinarnych, jakie daje. Dla naszego organizmu jest wartościowym produktem zbożowym, źródłem cennych składników odżywczych, dostarczającym nam porcji dobrej energii. Istnieje zatem wiele powodów, by w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III” obchodzić Światowy Dzień Makaronu.
Ważny element codziennej diety
Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest zróżnicowana dieta. Wytyczne, którymi należy się kierować przy jej planowaniu znajdziemy w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Piramida w prosty sposób pokazuje, jakie produkty i w jakich proporcjach powinny się znaleźć na naszych talerzach. Kiedy na nią spojrzymy bez trudu zauważymy, że wraz z innymi produktami zbożowymi, makaron tworzy jedną z najbardziej znaczących grup, która zajmuje ważne miejsce u jej podstawy – zaraz po aktywności oraz warzywach i owocach. Jest tak dlatego, ponieważ zawiera on ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy. Na przykład spożywając 100g pełnoziarnistego makaronu dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.

Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych, jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł – może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania. Ważne, by wybierać produkty wysokiej jakości – wtedy pochodząca z nich energia uwalniana jest stopniowo, co w połączeniu z faktem, że makarony są także źródłem błonnika, wspomagającego pracę układu trawiennego i dającego uczucie sytości – chroni nas przed napadami wilczego głodu, dzięki czemu nie ulegamy tak szybko pokusom i łatwiej nam utrzymać prawidłowe nawyki żywieniowe.

Każdy znajdzie coś dla siebie
Wybierając makaron i potrawę, jaką chcemy z nim stworzyć, należy wziąć pod uwagę nie tylko preferencje smakowe, ale także tryb życia. Czy uprawiamy sport aktywnie czy tylko rekreacyjnie? Pracujemy fizycznie czy głównie siedzimy za biurkiem? A może szczególnie uważnie dbamy o sylwetkę, albo mamy w domu pełnego energii malucha?
Rynek makaronów jest bardzo bogaty i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie – są makarony pełnoziarniste, z twardej pszenicy durum, żytnie, gryczane, a nawet z dodatkiem suszonych warzyw. Tak samo liczne jak jego rodzaje są także możliwości jego przyrządzenia. Z makaronami mogą więc powstać zarówno lekkie sałatki, doskonałe na jesienno-zimowe chłody rozgrzewające zupy, jak i sycące dania główne – z aksamitnymi sosami, w formie zapiekanek albo lekkich potraw z warzywami. Możliwości są tysiące, ponieważ makarony świetnie łączą się z niemal każdym dodatkiem: z mięsem, rybą, owocami morza, z produktami sezonowymi, a także z regionalnymi specjałami z różnych stron świata i kraju.
Podsumowując – makarony to bogaty w cenne składniki odżywcze, wartościowy składnik codziennej, zróżnicowanej diety. Z łatwością możemy z ich udziałem stworzyć pełnowartościowe dania dopasowane do naszych potrzeb, kulinarnych gustów i stylu życia. Warto zatem gościć makaron na naszych talerzach jak najczęściej – nie tylko od święta!

/źródlo - /